Népesség-előreszámítás: 40 év alatt 3 millióval kevesebb magyar lesz a Kárpát-medencében? – PODCAST

Népesség-előreszámítás: 40 év alatt 3 millióval kevesebb magyar lesz a Kárpát-medencében? – PODCAST

A Kárpát-medencei magyarság száma a következő 40 évben a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jelenlegi 12 millióról körülbelül 9 millió főre csökken. A felvidéki magyarság száma pedig 320 és 370 ezer fő között várható – derül ki egy friss tudományos kutatásból, amely arra vállalkozott, hogy megjósolja a magyarság jövőjének alakulását. A kép meglehetősen lehangoló, ám a kutatást vezető szakember szerint a csökkenő számok mögött meg kell tudnunk látni a pozitív tendenciákat, hiszen ezekből is akad bőven.

A Péti Márton, Pakot Levente, Megyesi Zoltán és Szabó Balázs szerzősége alatt megjelent tanulmány arra vállalkozott, hogy helyzetfeltárást nyújtson a Kárpát-medencei magyarság szinte egészének demográfiai viszonyairól, és hogy ehhez kapcsolódóan bemutassa a térségben élő magyarság lélekszámának előreszámítását.

Hírdetés

A kutatás nemcsak azért érdekes, mert több mint másfél évtizeddel ezelőtt készült ehhez hasonló tudományos munka, hanem azért is, mert Magyarország népessége mellett kiterjed a Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélyre és Vajdaságra is.

Van-e jövőnk a Kárpát-medencében? Hogyan változik meg a felvidéki magyarok számaránya 2051-re? Hány százalékponttal csökkenhet 40 év alatt a szlovákiai magyarok aránya az összlakosságon belül? És vajon miben bízhatunk?

A ma7 médiacsalád podcastműsorában, az Adásidőben Péti Mártonnal, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesével beszélgettünk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »