Lejárt az EP-listák bejelentésének határideje – a nap hírei

Lejárt az EP-listák bejelentésének határideje – a nap hírei

A régiós helyett a szomszédos országok átlagárához kötik a magyar üzemanyagárakat – közölte a miniszterelnök. 11 EP-listát jelentettek be hivatalosan a ma délutáni határidőig. Kulka Jánost választották a Nemzet Színészévé. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

A régiós helyett a szomszédos országok átlagárához kötik a magyar üzemanyagárakat – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: a regionális adatokból kihagyják Lengyelországot, Csehországot és Bulgáriát. A benzin 20, a dízel 15 forinttal drágább Magyarországon a régiós átlagnál a KSH szerint. Szombaton a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4 forinttal csökken.

Hétfőtől tovább csökkennek az üzemanyagok nagykereskedelmi árai, a benzin és a gázolaj esetében is 2 forinttal, a holtankoljak.hu adatai szerint. A 95-ös benzin literenkénti ára 629, a gázolajé, 616 Ft lesz. Eközben a Mol azt közölte, hogy megváltoztatja eddigi árképzési gyakorlatát, hogy az eddigi heti 2 helyett többször is dönthessen az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról – értesült az Index.

11 EP-listát jelentettek be hivatalosan a péntek délutáni határidőig a Nemzeti Választási Iroda szerint. Összegyűjtötte a legalább 20 ezer ajánlást, így listája lesz a Fidesz-KDNP-nek, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnek, a Momentumnak, a Jobbiknak, a Mi Hazánknak, a Tisza Pártnak, a Kétfarkú Kutya Pártnak, az LMP-nek, a 2. Reformkor Pártnak, a Nép Pártján szervezetnek és a Megoldás Mozgalomnak. Estére tizenkettedikként a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt, tizenharmadikként pedig az az Új Alternatíva Párt is felkerült.

Nyilvántartásba vette négy párt listáját a június 9-ei európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság. A testület – a Tisztelet és Szabadság Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a DK-MSZP- Párbeszéd-A Zöldek Pártja, valamint a Megoldás Mozgalom listáját vette nyilvántartásba. A NVB korábban már 2 listát nyilvántartásba vett: a Fidesz-KDNP közös listáját és a Mi Hazánk Mozgalom önálló listáját.

Már több mint 6.300-an jelezték, hogy külképviseleten szavaznak a júniusi Európai Parlamenti választáson. Összesen 147 külképviseleten lehet voksolni.

Leadta a főpolgármester-jelöltséghez szükséges ajánlásokat Vitézy Dávid a választási irodánál. Az LMP főpolgármester-jelöltje a szükséges mennyiség csaknem dupláját gyűjtötte össze.

Petíciót indít a DK, hogy senki se veszélyeztesse a Fideszt 5 évvel ezelőtt legyőző ellenzéki polgármesterek újraválasztását. Ezt azután jelentették be, hogy több fővárosi kerületben is polgármesterjelöltet indít Magyar Péter pártja.

Hírdetés

Csak néhány nagyobb beruházás élénkítette az alacsony lakásépítési aktivitást az első negyedévben. A KSH adatai szerint március végéig 2.779 új lakás épült, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

7 milliárd forint többlettámogatást kaphatnak a távhőszolgáltatók – közölte az energiaügyi tárca. A kormány a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásait téríti meg a a több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatóknak.

Új eszközök és szankciók segítik a termelőket a felvásárlókkal szemben az Országgyűlés által elfogadott törvénycsomagnak köszönhetően – közölte az Agrárminisztérium illetékes államtitkára. Feldman Zsolt kiemelte: szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések a gazdálkodók felé.

8 milliárd forint támogatást kapnak a kutatásokhoz a hazai egyetemek a HU-rizont programban – erősítette meg a felsőoktatásért felelős államtitkár. A lehetőségre mától lehet pályázni.

Tisztán élet címmel plakátkampányt indít a kórházi fertőzések visszaszorításáért az orvosi kamara. A testület szerint a megelőzésben nemcsak a betegeknek és családtagjaiknak is döntő szerepük van. Eközben a DK közölte: az állami kórházak adósságválsága miatt a parlament népjóléti bizottsága elé idézik az egészségügyi államtitkárt.

A magyar kormányfő szerint európai csapatok háborúba küldésére készülnek Európában. Orbán Viktor a Kossuth rádióban az európai külügyi főképviselő és a lengyel miniszterelnök szavaira hivatkozott. Kijelentette: Európa a tűzzel játszik.

A brit külügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön az ukrajnai hadszíntérre. David Cameron egyúttal precíziós fegyvereket és energiaipari létesítmények helyreállítására fordítható finanszírozást ígért Kijevnek.

Az ENSZ szerint tömegmészárláshoz vezetne a Rafah elleni izraeli szárazföldi offenzíva. A humanitárius ügyek hivatala arra is felhívta a figyelmet, a támadás emellett hatalmas csapás lenne a Gázai övezeti humanitárius segítségre is, mert a segélyszervezetek Rafahból irányítják az élelmiszersegélyek elosztását.

Kulka Jánost választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi 11 birtokosa a március 30-án meghalt Tordy Géza helyére. A Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet.

Meghalt Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő. 82 éves volt. A Nemzet Sportolója az 1964-es tokiói olimpián győzött a férfi puskások 60 lövéses fekvő versenyében.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »