London újabb izraeli telepesek ellen jelentett be szankciókat

London újabb izraeli telepesek ellen jelentett be szankciókat Mészáros Richárd2024. 05. 03., p – 20:27

Szankciókat jelentett be pénteken a londoni külügyminisztérium olyan szélsőséges izraeli telepesek ellen, akik Ciszjordániában erőszakos cselekményeket követtek el a palesztin lakosság ellen. Néhány héten belül ez a második hasonló szankciócsomag a brit kormány részéről.

A bejelentéshez fűzött minisztériumi közlemény szerint az utóbbi egy évben példátlan mértéket öltöttek a szélsőséges izraeli telepesek által elkövetett erőszakcselekmények.

A tárca idézi az ENSZ statisztikáját, amely szerint csak tavaly október óta legalább nyolcszáz ilyen incidens történt a ciszjordániai palesztin területeken.

A London által pénteken bejelentett szankciók két szélsőséges csoportot és négy embert érintenek.

Az egyik csoport, amely a minisztérium tájékoztatásában a Hilltop Youth angol néven szerepel – héberül Noar Hagvaot –, a tárca szerint keményvonalas izraeli ifjúsági szerveződés, amely illegális telepeket létesít szerte Ciszjordániában, és meghirdetett célja a teljes palesztin lakosság elűzése a megszállt területekről.

A brit kormány által büntetőintézkedésekkel sújtott másik izraeli szerveződés a Lehava (Láng) nevű szélsőjobboldali csoport, amely a londoni külügyminisztérium indoklása szerint erőszakcselekményeket szervez, illetve ilyen cselekmények végrehajtását propagálja az arab és a palesztin közösségek ellen.

Hírdetés

Az új brit szankcióktól érintett négy izraeli magánszemély között van Noam Federman, aki a londoni külügyminisztérium ismertetése szerint radikális telepes aktivista, a szélsőségesen arabellenes nézeteiről ismert néhai Meir Kahane rabbi alapította, nyíltan rasszista, erőszakra uszító egykori Kah párt volt vezetője és szóvivője.

Federman a külügyi tájékoztatás szerint palesztinok elleni erőszakcselekmények végrehajtására és az izraeli hatóságok büntetőintézkedéseinek elkerülésére képzett ki telepes csoportokat.

A pénteken meghozott szankciók a két csoport és a négy személy esetében pénzügyi és beutazási korlátozásokat tartalmaznak.

A brit kormány legutóbb februárban jelentett be szankciókat olyan izraeli telepesek ellen, akik Ciszjordániában erőszakos cselekményeket követtek el a palesztin lakosság ellen.

A februári, illetve a pénteken érvénybe léptetett újabb szankciók előzményeként London már tavaly decemberben bejelentette, hogy megtiltja olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

David Cameron brit külügyminiszter az új szankciócsomag pénteki ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában kijelentette: az izraeli hatóságoknak fel kell lépniük a palesztinok elleni erőszakcselekmények felelőseivel szemben.

Cameron hangsúlyozta: London szükség esetén kész habozás nélkül további lépésekre, köztük újabb szankciók bevezetésére.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »