Nemzeti Anyatejbankot hoz létre az Orbán-kormány

Nemzeti Anyatejbankot hoz létre az Orbán-kormány

A Magyar Közlönyben megjelent egy határozat, amely szerint Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról – írja a 24.hu.

A Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját. Felül kell vizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét. 2025. december 31-ig kell intézkedniük a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

Jelenleg csak 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért.

Pintér Sándor belügyminiszter már társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, amelynek lényege, hogy ezt az összeget a többlettejjel rendelkező, azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése érdekében januártól 5400 forintra emelnék.

Hírdetés

Évről évre csökken az anyatejet leadó kismamák száma.

Erről korábban az RTL írt. Míg 11 éve 86 ezer litert adtak le, 2023-ban már csak 16 ezret a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Ennek fényében érthető, hogy a kormánynak muszáj cselekedni valamit, hogy ezt a csökkenést megállítsa.

Míg tavaly összesen csak 43,3 millió forintot fizettek ki a kismamáknak, 11 éve még csaknem 161 millió forintot.

(Címlapkép: Hajmáskér, 2021. szeptember 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Nagy István agrárminiszter (j), Pintér Sándor belügyminiszter (b2) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) a kihelyezett kormányülésen a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban 2021. szeptember 30-án. A kormányülés egyetlen napirendi pontja a magyar haderő-fejlesztés áttekintése. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »