Németországban már gyógyszerből is vészes hiány van

Bajban vannak a német gyógyszeripari cégek, egyre nagyobb gyógyszerhiányról számolnak be a német gyógyszeripari cégek. Az okot az orosz-ukrán háborúban és energiahordozók hiányában kell keresni.

Soha nem volt még olyan rossz a helyzet, mint most. Jelenleg mintegy százféle gyógyszer nem áll rendelkezésre”

Hírdetés

– mondta egy német gyógyszerész az egyik bajor lapnak, melynek cikkét a V4NA nemzetközi hírügynökség ismertette. A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt megnövekedett a kereslet bizonyos gyógyszerekre, ezt a Bajor Gyógyszerész-szövetség közölte, azonban a gyógyszerellátással kapcsolatos problémák nem teljesen új keletűek – írja a Magyar Nemzet.

Több, súlyos betegek kezeléséhez szükséges gyógyszer hiányzik Németországban. Tavasszal pedig pánik tört ki, amikor hiánycikké vált a mellrák kezelésére használt, tamoxifen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer.

„Ha gázhiány lépne fel, azonnal biztosítani kell a gyógyszer- és gyógyászati termékek gyártóinak további ellátását” – követelte még áprilisban a Német Gyógyszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, aki szerint beláthatatlan károkat szenvedhet az iparág. Tovább ront a helyzeten, hogy a gyárak kénytelenek egyre kisebb kapacitáson termelni, hogy ezáltal is energiát spóroljanak, azonban így költségesebb az előállítás, amivel a készítmények ára sokkal magasabb lesz, ezt pedig a vásárlóknak kell megfizetniük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »