Németországban élő magyar nő: „Az épen maradt bútorainkat próbáljuk menteni”

Németországban élő magyar nő: „Az épen maradt bútorainkat próbáljuk menteni”

Már több mint 150 halottja van a Nyugat -Európában pusztító áradásoknak. Németországban legkevesebb 133-an vesztették életüket, Belgiumban pedig legalább 23-an haltak meg az ítéletidő miatt. Több száz embernek veszett nyoma, amikor a villámáradások házakat, utakat, hidakat mostak el – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1-nek sikerült telefonon elérni egy Németországban élő magyar nőt, aki az egyik árvíz sújtotta településen lakik. Pintyéné Gerda Zsanett azt mondta: náluk is megáradtak a patakok, amelyek kiléptek a medrükből és elöntötték az utcákat.

Több ház összedőlt vagy súlyosan megsérült, amelyekből most próbálják kihozni az épen maradt bútorokat – mondta kétségbeesetten.

Hozzátette: folyamatos a helyreállítás, a károsultaknak pedig mindenki próbál valahogyan segíteni.

„Hidak törtek ketté, szakadékok keletkeztek, templomok mentek tönkre. Házakat, autókat sodort el a víz és emberek tűntek el. A pincéből annyi víz jött fel, hogy elsodorta az embereket, rengeteg a haláleset meg az eltűnt is” – részletezte.

Hírdetés

(Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott.

Németországban, ahol az áldozatok száma meghaladja a 100 főt, Frank-Walter Steinmeier államfőt megdöbbentette a pusztítás. Egész településeket temetett maga alá a víz és a sár” – mondta Steinmeier a Rajnavidék-Pfalz tartományban tett látogatása után, egy sajtótájékoztatón.

„Sokan elveszítettek mindent, amiért egész életükben dolgoztak” – tette hozzá.

Nehezíti a mentőegységek dolgát, hogy a péntek esti felhőszakadás által leginkább érintett tartományokban – Észak-Rajna-Vesztfáliában, Rajnavidék-Pfalzban és a Saar-vidéken – megkezdődött a katasztrófa-turizmus. A kíváncsiskodó emberek százával érkeznek az esőzések által elpusztított falvakba, akadályozva a mentési munkákat.

Hasonló a helyzet Hollandia déli részén is, ahol a hatóságok nyomatékosan megkérték az embereket, ne vegyenek részt a katasztrófa-turizmusban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »