Nem túlbecsülendő részsikerek

Nem túlbecsülendő részsikerek

Pocsékul indult a hétvége Viktor Szokolov számára. Az 59 éves ellentengernagyot augusztus 10-én nevezték ki az orosz Fekete-tengeri Flotta élére. A hírt múlt pénteken írták meg orosz hírügynökségek, a szombat reggel pedig egy dróntámadással kezdődött a flotta szevasztopoli főhadiszállása ellen.

Minden haditengerész álma, hogy egyszer flottaparancsnoki zászlója legyen, ám az orosz Fekete-tengeri Flotta első emberének lenni a Moszkva rakétacirkáló elsüllyesztése óta nem annyira „kapós”. Igor Oszipov korábbi parancsnokot a zászlóshajó elsüllyesztése miatt meneszt(h)ették. Szokolov 1985-ben fejezte be katonai tanulmányait, azóta szép karriert futott be, több flottában is szolgált, 2018-ban ő vezette az orosz haditengerészet első hadgyakorlatát a Földközi-tengeren. 2020-ban a Kuznyecov Admirális Haditengerészeti Akadémia vezetőjévé nevezték ki. Valószínűleg innen szeretett volna nyugdíjba hajózni, e „forró” pozícióra való kinevezése annyira hiányozhatott neki, mint kutyának a bot…

Az oroszok által 2014-ben megszállt, finoman szólva is vitatható népszavazást követően az országhoz csatolt Krím félsziget fontos szerepet tölt be nemcsak értelemszerűen a fekete-tengeri hadműveletekben, hanem általában a délkelet-ukrajnai harcokban.

Hírdetés

A 2019-ben az orosz szárazfölddel közúton és vasúton is összekötött terület biztos hátországnak számított, melyet az oroszok az ukránok számára elérhetetlennek gondoltak. Ezt az elképzelést aztán alaposan felülírta a szaki légibázis elleni támadás, melynek során nyolc katonai repülőgép semmisült vagy rongálódott meg, bár a repülőtér továbbra is használható maradt. Az oroszok még fel sem ocsúdtak a légibázis elleni támadásból, mikor Dzsankoj járásban, Majszkoje faluban felrobbantottak egy lőszerraktárt. Az oroszok – szinte szokatlan módon – itt már nem ködösítettek, elismerték, hogy diverzánsakció volt. A szintén a Krímen található Gvargyejszkoje légitámaszpont felett is több robbanás volt. Emögött dróntámadást sejtenek, de ezt egyelőre nem erősítették meg. És akkor szombat reggel egy drón szállt a flottaparancsnokság tetejére… (Helyileg nem a félszigeten van, de sem az oroszok számára, sem számunkra nem lehet megnyugtató, hogy ismeretlenek – az FSZB szerint ukrán diverzánsok – augusztus elején három alkalommal robbantottak az ukrán határtól mintegy 200 kilométerre levő kurszki atomerőműnél. A robbantás az erőmű területén kívül történt, annak célpontja a kivezető magasfeszültségű vezeték oszlopa volt, de az atomerőmű nem játék, ahogy a medve sem…)

Ezek a hírek az ukrán és a nyugati sajtóban, valamint az ukrán közösségi médiában nagy visszhangot váltottak ki.

Aki mást nem olvas, az ott leírtak alapján azt gondolhatná, már csak napok kérdése, hogy a bátor ukrán csapatok a Kreml tornyára is kitűzik a kék-sárga lobogót. Ezeket a helyi sikereket nem lehet lebecsülni – az oroszok számára nagyon komoly presztízsveszteséget jelentenek –, azonban túlbecsülni sem indokolt. A támadásokat az ukránok tervezik, tudják, mi fog következni, így kommunikációs szempontból is jobban el tudják adni. De minden becsapódott Tocska rakéta, minden csapásmérő drón mellett számtalan van, amelyet még a levegőben lelőttek, de ez nem kap akkora visszhangot. S miközben a sikeres diverzáns akciók örömére a nyugati szerkesztőségekben a YouTube-on még egyszer elindítják a több millió megtekintésnél járó Bayraktar dalt, a Luhanszki Népköztársaságot korábban már „felszabadító” orosz gőzhenger Donyeckben robog tovább, elsöpörve mindent, ami az útjába áll.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »