Nem kap szobrot Prágában Musztafa Kemal Atatürk

Nem kap szobrot Prágában Musztafa Kemal Atatürk

Nem kap szobrot Prágában Musztafa Kemal Atatürk, a modern török állam megalapítója és első elnöke. A cseh főváros 6., kerülete, amelynek vezetését Egemen Bagis prágai török nagykövet az év elején szólította meg a szoborállítás ügyében, a török kérést hivatalosan elutasította – közölték hétfőn a kerület weboldalán.

„A kérést részletesen megvitattuk, és konzultáltunk a cseh külügyminisztériummal is. Mindezek alapján a döntés az, hogy a szobrot nem állítjuk fel” – közölte Jakub Stárek, a prágai 6. kerület polgármestere a honlapon. Stárek saját nyilatkozata szerint az elutasító döntésről már tájékoztatta a török nagykövetet. Feltehetően három méter magas szoborról lett volna szó, amely másfél méter magas talapzaton állt volna.

Hírdetés

Musztafa Kemal Atatürknek jelenleg nincs szobra Csehországban. A török fél már 2015-ben kezdeményezte egy szobor felállítását a nyugat-csehországi Karlovy Varyban, ahol az egykori elnök 1918-ban gyógykezeltette magát. A kezdeményezés a helyi örmény közösség tiltakozása következtében megbukott.

Marek Jandák történész, a cseh tudományos akadémia történeti intézetének munkatársa a Novinky.cz hírportálnak azt mondta, hogy

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »