Nem halasztják őszre a kormányfőcserét

Nem halasztják őszre  a kormányfőcserét

Alaptalannak nevezte tegnap Marcel Ciolacu azt a feltételezést, miszerint a miniszterelnök-cserekor az államfő nem őt bízza meg kormányalakítással. A Szociáldemokrata Párt elnöke (PSD) kijelentette, hogy tiszteletben fogják tartani a koalíciós megállapodásban rögzítetteket.

A PSD-elnököt többek között arról faggatták a parlamentben az újságírók, tart-e attól, hogy Klaus Iohannis államfő nem fogja őt felkérni kormányalakításra a májusban esedékes miniszterelnök-cserekor. „Mindenekelőtt leszögezném, hogy ez egy hamis felvetés” – válaszolt Ciolacu, hangsúlyozva, hogy a „román embereket” ez nem érdekli. „Hagyjunk már fel a találgatásokkal! (…) Tiszteletben tartjuk a koalíciós megállapodásban előírtakat” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva kijelentette, nem volt szó a koalícióban arról, hogy a Nemzeti Liberális Párt venné át májustól a védelmi miniszteri tisztséget. „Angel Tîlvăr egyébként is nagyon jól végzi a dolgát” – jelentette ki a jelenlegi tárcavezetőről.

Hírdetés

A szociáldemokrata pártelnök azt is kizártnak tartja, hogy őszre halasszák a kormányfőcserét, ahogyan arról több bukaresti médiaorgánum is beszámolt liberális pártforrásokra hivatkozva. „Ez nem ócskapiac, nem alkudozunk” – szögezte le, hozzátéve, meggyőződése, hogy harminc év után vannak annyira érettek a romániai politikusok, hogy betartsák a megállapodásaikat.

Ciolacu beszélt arról is, hogy rövidesen véglegesítik a PSD kormányprogramjának tervezetét, amelyet aztán a koalíciós partnerek elé terjesztenek. A dokumentumban az élelmiszer­árakkal kapcsolatos intéz­kedések is szerepelnek – tette hozzá.

Egy vasárnap esti interjúban Ciolacu arról beszélt, lehetségesnek tartja, hogy június elsejéig sikerül lebonyolítani a kormányváltást.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »