Nem fenyegeti élelmiszerhiány Romániát

Nem fenyegeti élelmiszerhiány Romániát

A benzinkutak megrohamozása után pánikvásárlás érintette a tartós élelmiszercikkek kereskedelmét is, az elmúlt hétvégén több nagyobb bevásárlóközpontban korlátozták a megvehető olaj-, liszt-, cukormennyiséget és több helyen időszakosan eltűntek bizonyos termékek a polcokról. A hatóságok igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, a kormányzat szerint Románia elegendő élelmiszer-tartalékkal rendelkezik.

Románia a hazai fogyasztáshoz szükséges napraforgó-mennyiség tízszeresét termeli, és más élelmiszerből sincs hiány – jelentette ki a szombati kormányülés után Sorin Moise mezőgazdasági államtitkár.

„A mezőgazdasági minisztérium tájékoztat minden román állampolgárt, hogy elegendő étolajkészlettel és annak előállításához szükséges nyersanyaggal rendelkezik. Románia évi napraforgómag-termése a hazai étolajfogyasztás tízszeresét fedezi: tavaly például rekordtermésünk volt, 3 millió tonna, miközben a romániai lakosság évi fogyasztásához 200 ezer tonna napraforgómagra van szükség” – mondta az államtitkár. Sorin Moise kijelentette, a minisztérium naprakész nyilvántartása szerint minden élelmiszer-kategóriából elegendő van a lakosság szükségleteinek kielégítésére. Románia mezőgazdasága képes minden szükséges élelmiszerhez elegendő nyersanyagot biztosítani – szögezte le az államtitkár.

Szintén a kormányülés után Dan Cărbunaru kormányszóvivő azt mondta, semmiféle gond nincs a lakosság élelmiszer-ellátásával. Ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy „felelősen és takarékosan” végezze a napi bevásárlást.

Hírdetés

 

Ellenőrzések

Mától ellenőrzések kezdődnek azoknál a bevásárlóközpontoknál és online forgalmazóknál, amelyek az utóbbi napokban indokolatlanul megemelték az étolaj árát – jelentette be tegnap Florin Spătaru gazdasági miniszter.

Spătaru közölte, a mezőgazdasági miniszterrel közösen ellenőrizték az olajkészleteket. „Elegendő tartalékunk van, semmiféle gondunk nem lehet az olajellátással” – nyomatékosította, hozzátéve, hogy hétfőn megkezdik azoknak az online forgalmazóknak és bevásárlóközpontoknak az ellenőrzését, amelyek háromszor is emelték az étolaj árát.

Ugyanakkor arra kérte a lakosságot, ne reagáljon a pánikkeltő üzenetekre. Leszögezte, az étolaj áremelkedésének semmiféle gazdasági megalapozottsága nincs. Arról is biztosított, hogy a forgalmazók ellenőrzése után az „úgynevezett olajkrízis le fog járni”, ahogy ez az üzemanyag esetében is történt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »