Nem elég a Rose d’Or? Százmillió dolláros szuperjachtot rendeltek Magyarországról

Nem elég a Rose d’Or? Százmillió dolláros szuperjachtot rendeltek Magyarországról

Újabb méretes luxusjachttal gyarapodhat a NER-flotta – számolt be a VSquare cikke alapján a Telex. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy egy hatalmas luxusjachtot rendeltek Magyarországról.

Nemrég rendelést adtak le ugyanahhoz a hajóépítő céghez, amely a Mészáros Lőrinc oligarcha tulajdonában lévő Rose d'Ort is gyártotta.

Az írás szerzője, a Direkt36-os Panyi Szabolcs megbízható forrásra hivatkozva állítja, hogy a Sanlorenzo nevű olasz cégtől egy magyar ügyfél készül vásárolni egy 73 méter hosszú megajachtot. Ez Mészáros tavaly nyári oligarchaszállítójánál is hosszabb 11 méterrel.

A 73steel terméknevű hajótípus a hajós cég jelenlegi legnagyobb modellje, és a Vsquare információi szerint az egyelőre ismeretlen magyarországi megrendelő 2028-ban léphet a kifejezetten számára készült hajó fedélzetére

Az új luxusjacht körülbelül 100 millió dollárba, azaz több mint 36 milliárd forintba kerül. Az a kérdés, hogy kinek…

Ennyi jachtra költhető pénze kis hazánkban csak nagyon kevés embernek van. Csak a hét leggazdagabb magyar engedhetné meg ezt magának – becsülik a Forbes számai alapján a Direkt36-nál. Befektetésnek amúgy nem ajánlott a jacht, mivel nagyon gyorsan veszít a névértékéből.

A VSquare bemutatta azt is, hogyan nőttek és drágultak az évek során a NER-es jachtok:

⚫ Mészárost először egy „csak” 35 méteres Artemy nevű hajón fotózták a 2010-es évek közepén. Ez sem az ő nevén volt hivatalosan, egy máltai cég tulajdonaként volt bejegyezve, amely Szíjj László NER-es milliárdos érdekkörébe tartozott.

Hírdetés

⚫ A 42 méteres Lady MRD volt a következő lépés, amin nagy számban megfordultak kormányközeli politikusok, milliárdosok. Hivatalosan ez is Szijj László tulajdonában volt. Szijjártó is ezen a hajón jachtozott.

⚫ A szintén Szíjj nevén futó Seagull MRD már 50 méteres volt, ára pedig 33 millió dollár volt.

⚫ 2023 nyarán tűnt fel az ennél is nagyobb 62 méteres Rose d’Or, amelyen Mészáros Lőrinc és felesége nyaraltak a Földközi-tengeren. A 75 milliárd dolláros megajachtot az oligarcha tulajdonában lévő MBH Bank egyik leányvállalata lízingelte.

Az MBH banktitokra hivatkozva megtagadta a válaszadást a VSquare-nek a következő hajó finanszírozásával kapcsolatban.

(Címlapkép: SanlorenzoYacht.com)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »