Nem borul sötétbe a Csallóköz, futja a közvilágításra

Nem borul sötétbe a Csallóköz, futja a közvilágításra

A soha nem látott mértékű energiaáremelések az önkormányzatok számára is komoly tehertételt jelentenek. Az ország keletebbi régióiban több polgármester már a közvilágításon is spórolni kényszerül, éjjelre lekapcsolják a lámpákat az utcákban, sötétségbe borulnak egész falvak vagy városrészek. Nem nehéz kitalálni, milyen hatással lehet mindez a közbiztonságra. Vajon ki mer félelem nélkül kilépni a vaksötét kora hajnali órákban a házából, ha éppen munkába indul? De mi a helyzet a fejlettebbnek tartott nyugati régióban?

Úgy tűnik, itt még nem kell attól tartani, hogy kikapcsolják a közvilágítást. Az általunk megkérdezett csallóközi polgármesterek mind arról számoltak be, hogy az elmúlt években pénzt és időt nem sajnálva modernizálták a közvilágítást, energiatakarékos, fényérzékelő LED-világítótesteket helyeztek el az utcákban. Ez pedig komoly megtakarításokat eredményezett.

Minden „okos” megoldásba fektetett euró megérte

„Néhány éve teljesen lecseréltük a faluban a közvilágítást, ami olyan befektetésnek bizonyult, ami megtérül. Jóval kevesebb áramot fogyasztanak a modern LED-lámpák, mint a régiek. Hogy a mostani áremelkedések miatt mennyivel fizetünk érte többet, az majd az elszámoláskor derül ki, de bízom benne, hogy nem lesz kiugró az árkülönbség. Nem tervezzük a közvilágítás kikapcsolását, mert szeretnénk biztonságban tudni polgárainkat” – tudtuk meg az alig ötszáz lelket számláló Dercsika polgármesteréről, Fekete Gábortól.

A községi hivatal épülete nemrég teljesen megújult, szigetelést, tetőt, új ablakokat kapott és modern, energiatakarékos fűtési rendszert szereltek be. Az óvodában hasonlóképpen nagy átalakítások történtek, ott már szintén a 21. századnak megfelelő „okos” megoldásokkal tudják kordában tartani a rezsit.

Éppen ezért a polgármester nem tart attól, hogy a falu költségvetésére túl nagy csapást mér az energia drágulása.

Hozzátette: az eltelt pár év során feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy az új nyílászárók, az épületek szigetelése és a korszerű kazánok jelentős energiaspórolást hoztak és hoznak a jövőben is, még akkor is, ha drágább lesz a villany vagy a gáz.

Jóval több a világítótest, mégis kevesebb a költség

Sose volt még napirenden nálunk, Ekecsen, hogy kikapcsolnánk a közvilágítást. Most sem, pedig bizony jelentős a villanyáremelkedés. Akár a duplájára is emelkedhetnek a költségek. Eddig évi 25-30 ezer euróba került a falu közvilágítása, 50-60 ezer euróra számítunk a drágulás után. Mivel nagyközség vagyunk, több mint 2 millió eurós költségvetéssel, ezt ki tudjuk gazdálkodni.

Hírdetés

Kisebb települések esetében viszont ekkora tehertétel-növekedés már komoly gondokat okozhat, és nem lehet azon csodálkozni, ha netán a közvilágítás kikapcsolása mellett döntenek” – tájékoztatott Polák László, a Dunaszerdahelyi járás egyik legnagyobb településének, Ekecsnek a polgármestere.

Megtudtuk tőle azt is, hogy az elmúlt években fokozatosan és azóta is minden évben költenek a közvilágításra, a korszerűsítésre. Ennek köszönhetően legalább egyharmaddal olcsóbb lett a falu kivilágítása. És ebben már benne van új lámpák felszerelése is az új falurészekben, vagy ahol eddig nem volt, sőt még a karbantartás is. Magyarán, jóval több a világítótest, mint volt, mégis olcsóbb a közvilágítás.

A középületek zöme már átesett felújításon, az orvosi rendelő rekonstrukcióját idén tervezik. A kazánokat is kicserélték modern, programozható-hőszabályozó fajtájúakra.

Polák László örömmel nyugtázta, hogy a csallóközi települések az utóbbi években sokat költöttek arra, hogy a rezsin spórolhassanak. Ezért talán nem is fogja őket annyira mellbe vágni az energiaáremelés, mint azokat a falvakat, ahol ilyesmire nem tudtak pénzt előteremteni és még elavult, régi villany- és fűtőrendszereik vannak.

A közbiztonságon nem szabad spórolni

„Spórolós lámpákkal világítjuk meg az utcákat, falunk 2023-ig szerződött a villanyteleppel, ezért bennünket nem fog annyira érinteni a drágulás. Persze az áremelést mi sem ússzuk meg, de nem lesz drasztikus.

Reméljük, a LED-es lámpáink még sokáig bírják, tudomásom szerint 10-12 évig biztonsággal működnek. Míg a régi lámpákkal évi 8 ezer euró körüli volt az éves közvilágítás ára, most olyan 3 ezer euróval betakarjuk a költségeket. Miközben újabb helyekre is kerültek ki világítótestek”

– mondta el Bodó István, a Duna menti Felbár polgármestere.

Megemlítette azt is, bizony voltak olyan gazdaságilag nehéz évek, amikor arra kényszerültek, hogy éjfélkor kikapcsolják a közvilágítást. Azóta viszont sokat változott a világ, romlott a közbiztonság, szükség van az utcák kivilágítására.

Akárcsak a másik két említett településen, itt is számos középületben végbementek kisebb-nagyobb felújítások, nyílászáró- és kazáncserék, de még akad tennivaló. A Bethlen-pályázatból az óvodát sikerült szigetelni és a fűtést korszerűsíteni, és az ablakokat is kicserélték egy másik forrásból. Jelentős a költségmegtakarítás. Bárcsak minden épületünk ilyen energiatakarékos lenne, jegyezte meg a faluvezető. Nagy fejtörést okoz ugyanis az iskola hátsó, hosszú folyosós traktusának energiaigénye, ahol a tornaterem és az iskolakonyha található.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »