Nem alkotmánytörvénnyel bonyolítanák a nyugdíjreformot. Jövőre a gyermekünk után emelik a nyugdíjunkat?

Nem alkotmánytörvénnyel bonyolítanák a nyugdíjreformot. Jövőre a gyermekünk után emelik a nyugdíjunkat?

Végül is a nyugdíjreformot három lépésben, három törvénymódosításával szeretnék elérni, és hatna a nyugdíjrendszer mindhárom pillérére. Az első törvényt, amely a szociális biztosítást érinti, a múlt héten küldte a szociális minisztérium ágazatközi egyeztetésre. A reform véghezviteléhez így nem lesz szükség alkotmánytörvényre, mint ahogy azt eredetileg tervezték. Állítólag fenntarthatóbb lesz ez a rendszer, mint amit az EU megkövetelt, annak ellenére, hogy az első évben a rendszerben 200 millió euró hiánnyal számolnak.

Milan Krajniak szerint a reform céljai közé tartozik,

hogy tisztes életet biztosítsanak azoknak, akik évtizedeket ledolgoztak, hogy megszűnjön a jövedelmi diszkrimináció a gyermeket felnevelő nők esetében.

Az ágazat jobban építene a szolidaritásra és az érdemre, és a nyugdíjrendszernek fenntarthatóvá kellene válnia.

Egyelőre az első törvény van ágazatközi egyeztetésen, a másik két törvényjavaslatot még az idénre ígéri a szociális tárca.

Az első törvény szabályozná például a felnevelt gyermek után járó bónuszt, a nyugdíjjárulék felső hatásának megszüntetését, vagy a nyugdíjkedvezmények emelését.

A helyreállítási és megújulási terv számol a nyugdíjrendszer reformjával és az  EU előírása szerint ez GDP-hez viszonyítva 1,8 százalékkal javítaná a közpénzek fenntarthatóságán. Krajniak szerint az aktuális reform GDP arányosan 2 százalékos megtakarítást jelentene.

Ez egy teljesen új elem, ami szerint a felnevelt gyermekek száma hatna a nyugdíjra. Például egy átlagos négygyermekes családanya, akinek az nyugdíja 466 euró, a reform után 100 euróval magasabb nyugdíjra számíthatna 2023 januárjától.

A bónusz alapelve szerint, a Szlovákiában dolgozó, járulékot fizető gyermek járulékának öt százalékát a szülei kapnák.

Ha még él mindkét szülője, akkor 2,5 százalékot kapna az anya és 2,5 százalékot kapna az apa.

Hírdetés

A tárca számol olyan esetekkel is, amikor több felnevelő szülővel számíthatunk, tehát amikor a gyermek nevelésének ideje több személy között megoszlik, vagy ha esetleg az egyik szülő nem vett részt a gyermek nevelésében. Sőt 2022 októberéig meglesz a lehetőség arra, hogy a gyermek egyik szülője nyugdíjához se járuljon hozzá.

Jelenleg létezik felső határa a havi járulék mértékének, a járulék 7700 eurós jövedelem felett már nem nő. Addig a fizetés arányában emelkedik a járulék. A tárca szerint ez az intézkedés a leggazdagabbakat, a lakosság 5 százalékát érinti. Természetesen számítanak ellenkezésre, hiszen ők a legbefolyásosabb emberek is egyben, de elvárnak bizonyos fokú szolidaritást a leggazdagabbaktól is.

Más számítások szerint ez 50 ezer járulékfizetőt érint, és ez 2023-ban így további 150 millió járulékbevételt jelentene.

A reform megteremti azt a lehetőséget, hogy döntsünk, mikor menjünk nyugdíjba.

Az aki ledolgozott 40 évet, az hamarabb nyugdíjba vonulhat.

A 40 ledolgozott év egy fix pont, ami nem fog kötődni a várható átlagos élettartamhoz.

A reform számol a járulékkedvezmények emelésével.

Mind a diákok, mind a nyugdíjasok esetében a 200 euróig terjedő kedvezményes  kivetési alap 300 euróra emelkedne.

Egyelőre a leghangosabb ellenkezést a járulékhatár eltörlése váltotta ki. A legnagyobb munkaadók, a Klub500, illetve a Kereskedelmi és Iparkamara fejtette ki, hogy mindez feleslegesen drágítja a legjobb munkaerőt.

Szerintük ennek az intézkedésnek az lesz a hatása, hogy nem tudják majd megfizetni a legjobb munkaerőt, és ez a legjobbak elvándorlásához vezethet.

Persze a törvényt még jóvá kell hagynia a parlamentnek, és a koalíción belül a szociális miniszter pártján, a Sme rodinán kívül csak az OĽANO támogatja egyértelműen a javaslatot Ezt sokan ellentételezésnek tartják azért, mert a Sme rodina is támogatni fogja Igor Matovič adó és járulékreformját.

A másik két párt egyelőre nem nyilatkozott egyértelműen. Az SaS-nek például az nem teszik, hogy a gyermekek utáni bónusz növelni fogja a rendszerben lévő hiányt. Így érthető, hogy nem erőltetik az alkotmányos többség elérését.

A másik oldalon viszont a gyermekek után járó bónusz meglehetősen népszerű intézkedéssé válhat, és melyik párt merne ellene menni 1,4 millió nyugdíjas érdekeinek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »