Nem ad gyorshitelt az Európai Unió Orbán Viktornak

Nem ad gyorshitelt az Európai Unió Orbán Viktornak

Az Európai Bizottság vizsgálja a Helyreállítási Alap hitelkeretének mielőbbi lehívását célzó magyar kérést, ugyanakkor annak teljesítéséhez megfelelő indoklás és program, valamint a már benyújtott terv újraértékelése és jóváhagyása szükséges – derül ki az uniós testület Privátbankár.hu-nak küldött válaszaiból.

A lap szerint Andrea Masini, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője azt válaszolta, hogy „az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken a Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökéne.”

Ahogy tegnap arról az Alfahír is beszámolt Orbán Viktor a tegnapi nap folyamán kérte az Európai Uniót, hogy lehívhassa az Európai Bizottságtól az uniós Helyreállítási Alap gazdaságunk számára biztosított hitelkeretet.

Hírdetés

Mintegy 5800 milliárd forintról van szó Magyarország esetében, ennek 43 százaléka támogatás, 57 százaléka kedvezményes hitel. Ez utóbbit tavaly áprlisban visszautasította a magyar kormány, Orbán közölte von der Leyennel, hogy a hitelrészt nem kéri.

Orbán a lap információi szerint most az ukrajnai háborúra hivatkozva jelezte, hogy változtatott korábbi álláspontján. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére kéri a magyar miniszterelnök, tehát nem arra, amire még 2020 nyarán jóváhagyták: a járvány okozta gondok enyhítésére, strukturális reformokra, zöld átállásra és digitalizációra.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »