Negyedik terminusát kezdi meg Assad szíriai elnök

Negyedik terminusát kezdi meg Assad szíriai elnök

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába szombaton a szíriai fővárosban a májusban újraválasztott Bashar Al-Assad elnököt, aki ezzel a negyedik hétéves elnöki periódusát kezdi meg.

Assad a szíriai alkotmányra és a Koránra tette le a hivatali esküt mintegy hatszáz meghívott vendég előtt a damaszkuszi elnöki palotában.

Bashar Al-Assad a hivatalos adatok szerint csaknem 80 százalékos részvétel mellett a szavazatok 95,1 százalékát szerezte meg a május 26-i elnökválasztáson.

Az elnök 21 éve váltotta Szíria élén az elhunyt apját, Háfez el-Assadot, aki 1970-ben vértelen puccsal került hatalomra, bár 1971-ben általános választásokon erősítették meg hatalmát.

Szíriában az idei volt a második elnökválasztás azóta, hogy 2011-ben kirobbant iszlamisták és terrorszervezetek által kirobbantott háború óta. A Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges erők, köztük iraki és libanoni mozgalmak, illetve Oroszország és Irán támogatásával, sikerült a külföldről finanszírozott és felfegyverzett iszlamista csoportokat legyőzni és felszabadítani az ország közel hetven százalékát.

Hírdetés

Az  terrorista és iszlamista csoportok Törökország támogatásával az ország észak és északnyugati részét megtudták tartani, ahol  bevezették az iszlám törvénykezést a Sariát. Az amerikai hadsereg a kurdokkal szövetségben az Eufráteszen túli kőolajban és termőföldben gazdag keleti régiót az Al-Jazeerát tartják megszállás alatt. ezen felül a jordán határ mentén szintén amerikai katonák jelenlétével fegyveres csoportok alakítottak ki maguknak katonai bázisokat.

Az elnök ünnepi beszédében azt hangoztatta, hogy minden erejét Szíria háború utáni újjáépítésének és a gazdaság újraindításának szenteli. Kiemelte: a szíriai gazdaság fellendítésének jelenleg az egyik legnagyobb akadálya, hogy a Szíriát sújtó nemzetközi szankciók miatt az országnak becslések szerint 40-60 milliárd dollár értékű eszköze van befagyasztva libanoni bankokban.

Az ENSZ becslései szerint a szíriai lakosság 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »