Negatívra rontotta Georgia osztályzati kilátását a Moody's

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Georgia „Ba2” szintű – már most sem befektetési ajánlású – államadós-osztályzatának kilátását csütörtökön a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a Londonban bejelentett döntést, hogy jóllehet nem alapeseti előrejelzése az ukrajnai háború átterjedése Georgiára, az Ukrajna elleni orosz invázió óta azonban megnövekedtek a geopolitikai eseménykockázatok, és kiszámíthatatlanná váltak Oroszország stratégiai szándékai Georgia közvetlen térségében.

A dél-oszétiai és abháziai térség körüli megoldatlan – bár „befagyott” – feszültségek növelik annak a kockázatát, hogy Georgia is orosz katonai beavatkozás célpontjává válik, és az a tény, hogy Georgia határos Oroszországgal, erősíti ezt a kockázatot – áll a Moody’s csütörtöki elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a két szakadár területen jelenleg is orosz katonai kontingensek állomásoznak. A Moody’s szerint ez is növeli annak a kockázatát, hogy az ukrajnai katonai konfliktus átterjed Georgiára.

A kilátás negatívra rontásának indoklásában a cég kiemelte azt a véleményét, hogy az Oroszország és Georgia közötti nyílt katonai konfrontáció puszta lehetősége – akármilyen csekély is – önmagában negatív hatást gyakorolhat Georgia államadós-profiljára.

Hírdetés

 

A Moody’s ugyanakkor a kilátás rontásával egyidejűleg megerősítette Georgia „Ba2” szuverén besorolását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a georgiai gazdaság növekedési potenciálja szilárd, az intézményrendszer robusztus, és Georgia folyamatosan, kedvezményes feltételekkel fér hozzá finanszírozási forrásokhoz.

A Moody’s közölte, hogy a következő évekre 4-5 százalékos potenciális éves növekedési ütemeket vár a georgiai gazdaságban.

A cég – csakúgy, mint a másik két nagy globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltatási konglomerátumhoz tartozó S&P Global Ratings – az Ukrajna elleni invázió utáni hetekben minden oroszországi osztályzatát visszavonta, beleértve az orosz államadósság-kötelezettségekre korábban megadott besorolásokat.

A hitelminősítőket az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott EU-szankciók kötelezték erre.

Az Európai Unió a múlt hónapban jelentette be, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb entitásokra, köztük az orosz államadósság-kötelezettségekre is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »