NATO 20: a belépés óta Szlovákia a szövetség stabil és megbízható tagállamává vált

NATO 20: a belépés óta Szlovákia a szövetség stabil és megbízható tagállamává vált

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a NATO-tagság az egyetlen biztonsági garancia egy olyan ország számára, mint Szlovákia – mondta a TASR hírügynökségnek Daniel Hošták, a Globsec elemzője a NATO-csatlakozás 20. évfordulója kapcsán.

Szerinte a belépés óta Szlovákia stabil és megbízható tagállammá vált, különféle missziókban és hadgyakorlatokon vesz részt a szövetségeseivel.

„A NATO mindenekelőtt létfontosságú biztonsági garanciákat jelent a tagállamai számára. Az Ukrajna elleni orosz támadás eszkalálódása után ez vált a legfontosabb tényezővé az egész európai biztonsági struktúra számára. Szlovákia belépése a NATO-ba hosszú távon is a lehető legjobb megoldás volt a biztonsági kérdésekre” – tette hozzá Hošták.

Ellenpéldaként Ukrajnát és Moldáviát hozta fel, amelyeknek az agresszív orosz külpolitikával kellett szembenézniük. „Ha nem lennénk NATO-tagok, Oroszországot semmi sem fogná vissza, hogy ne tegye meg Szlovákiát vagy a balti államokat a hatalmi ambíciói következő célpontjává” – mondta az elemző.

Rámutatott, hogy az ezeknél az országoknál jóval nagyobb és fejlettebb haderővel rendelkező Svédország és Finnország is feladta semlegességét Ukrajna megtámadása után, és belépett a NATO-ba.

Hírdetés

Erre a legtalálóbb példa a légvédelem. „Már másfél éve nem tudjuk biztosítani az ország légterének védelmét, és ebben a NATO-szövetségeseink segítenek, az élen Csehországgal és más szomszédos országokkal” – jegyezte meg.

Szerinte Szlovákiát megbízható partnernek tartják a NATO-ban. „Ezt az Ukrajna elleni orosz támadás eszkalálódása után még növelni is sikerült, mivel Szlovákia élen járt Kijev megsegítésében. Emellett Szlovákia a NATO-tagsággal kapcsolatos kötelezettségeket is teljesíti, és már több éve azt a feltételt is, hogy a GDP-je több mint 2%t fordítja védelmi kiadásokra. Erről a témáról egyébként évekig heves viták voltak a szövetségben” – vázolta Hošták.

Ugyanakkor hozzátette, Szlovákia megbízható partnerként elkönyvelt szerepét az utóbbi időben aláássák az új kormány lépései és a kabinet tagjainak külpolitikával kapcsolatos kijelentései.

– tette hozzá Hošták.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »