Négy kontinensen okoz kaotikus áradásokat a rekord mennyiségű csapadék

Közép-Európát, az egyesült államokbeli Észak- és Dél-Karolinát, de Afrikát vagy a kínai Sanghaj városát is heves esőzések sújtották az elmúlt héten. Mindez rávilágít arra, hogy milyen szélsőségesen változik az időjárás a klímaváltozás miatt. A klimatológusok szerint különböző meteorológiai jelenségek állnak a heves viharok hátterében, de a tudósok egyetértenek abban, hogy közös okuk a globális felmelegedés.

Kutatások kimutatták, hogy a melegebb levegő több nedvességet képes szállítani, ezért nagyobb valószínűséggel okoz intenzív csapadékot. Ráadásul a klímaváltozás következményeit a felmelegedő világban nem mindenhol érzékelik egyformán. Afrikában legalább 1000 ember halt meg, és további milliókat kellett evakuálni, Európában ugyanakkor lényegesen alacsonyabb az áldozatok száma.

Hannah Cloke, a Readingi Egyetem hidrológiai professzora szerint:

„A nagy árvizek mögött meghúzódó heves esőzésekben az éghajlatváltozás látható ujjlenyomatait látjuk. Fel kell ismernünk, hogy az emberek megváltoztatták a tájat, így megnőtt annak a valószínűsége is, hogy maguknak is árvízzel kell szembenézniük”

Hírdetés

– tette hozzá.

Francis szerint az Egyesült Államok part menti államait, Észak- és Dél-Karolinát rekord mennyiségű csapadék és trópusi viharos erejű szél sújtotta, amelyet sugársugár hajtott. A csapadékmérővel dolgozó önkéntesek 12 óra alatt 460 milliméter esőt regisztráltak, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ezeréves viharnak számít.

Legalább 2,9 millió embert evakuáltak a Száhil öv nyugati és középső övezetéből, valamint a szomszédos országokból szeptember eleje óta, amikor rekord mennyiségű csapadék érte Afrikát. Az esőzések a hagyományos monszun szezonban érkeztek, de túl sok volt – az egyik előrejelzés szerint az éves szeptemberi átlagos csapadék 500 százaléka ott fog esni.

Ilyen heves esőzések Afrikában „valószínűleg a fosszilis tüzelőanyagok által vezérelt felmelegedés miatt” fordultak elő – mondta Friederike Otto, a londoni King’s Egyetem klímaprofesszora.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »