Nagymamájától örökölt illegális műkincseket szolgáltatott vissza származási helyükre egy amerikai férfi

Nagymamájától örökölt illegális műkincseket szolgáltatott vissza származási helyükre egy amerikai férfi

Nyolcszázezer angol font (370 millió forint) értékű régiségeket juttatott vissza származási országaikba egy amerikai férfi, miután a The Guardianben az elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásáról olvasott – írta az angol lap pénteken.

A Washingtonban élő John Gomperts rájött, hogy a nagymamájától örökölt műkincsek – köztük két, az időszámításunk előtti 7. és 13. századból származó ciprusi váza – illegális ásatásokból származhatnak, mivel nincsenek hozzájuk a származásukat igazoló megfelelő dokumentumok.

A férfi legálisan és etikusan akart eljárni, és vissza akarta adni a műkincseket Olaszországnak, Görögországnak, Ciprusnak és Pakisztánnak, amit a testvéreivel egyeztetve végül meg is tett.

Gomperts a brit lapban megjelent riportok nyomán Christos Tsirogiannishoz, a Cambridge-i Egyetem egykori vezető régészéhez, a régiségek és a műkincscsempészet szakértőjéhez fordult tanácsért.

Tsirogiannis több mint tizenöt év alatt ezerhatszáznál több lopott műkincset azonosított aukciós házaknál, galériáknál, magángyűjteményekben és múzeumokban, és a hatóságok és a kormányok figyelmének felhívása mellett jelentős szerepet játszott a műkincsek visszaszolgáltatásában is.

Hírdetés

Tsirogiannis példaértékűnek nevezte az amerikai férfi esetét. Mint mondta, ő volt az első, aki kétes eredetű műkincsek tulajdonosaként a tanácsát kérte. A szakember azonosított minden régiséget, jelezve, melyik országnak kell visszaszolgáltatni.

„Tizenkét tárgy Görögország, négy Olaszország, egy Pakisztán, kettő pedig Ciprus tulajdona volt” – idézte fel a régész, akinek tanácsára Gomperts az adott országok nagykövetségeire vitte el a műkincseket.

Gomperts nonprofit szervezetek tanácsadójaként dolgozik. Német-holland származású nagyanyja, Gisela Schneider-Hermann 1992-ben, 98 éves korában hunyt el.

Az 1950-es és 1960-as években több ásatáson is részt vett, elsősorban Olaszországban és Görögországban, és tudományos lapokba is írt cikkeket.

Mint Gomperts elmondta, nem tudja, hogyan kerültek nagyanyjához a műtárgyak. „Pedáns, egyenes ember volt. De akkoriban mások voltak a normák. Megszállottja volt ezeknek a tárgyaknak” – tette hozzá.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »