Nagyfödémesiek az Ipolyszalkai Tájházban

Nagyfödémesiek az Ipolyszalkai Tájházban

A nagyfödémesi alapiskola felsős tanulói szeretett plébánosuk, Borsos Mihály szülőföldjére látogattak el, felkeresve szülőházát és síremlékét.

A diákok és tanáraik Borsos Mihály nyomdokain járva bejárták a környéket és a szalkai tájházban pihenték ki fáradalmaikat. Dikácz Zsuzsa és segítői kemencés lepénnyel, bodzaszörppel várták a megfáradt vándorokat. Több kézműves foglalkozást is kipróbálhattak – szőttek, fontak, kötelet vertek, gyöngyfákat, makramét készítettek. És a tündérfára szalagot kötöttek, hogy ide visszatérjenek.

Hírdetés

Jövetelük részleteiről Radványi Adélt, a nagyfödémesi alapiskola igazgatóját kérdezzük.

„Ma kirándulónapot tartottunk. Iskolánk névadójának, Borsos Mihálynak a szülőföldjére látogattunk el a nyugati végekről. Borsos Mihály Ipolykiskeszi szülöttje, de az élet Nagyfödémesre sodorta, ahol plébánosa volt a községnek hosszú éveken keresztül. Az őt körülölelő tisztelet és szeretet megmaradt a nagyfödémesi lakosok körében. 20 évvel ezelőtt iskolánk is felvette a nevét. E kerek évforduló apropóján, valamint a plébános úr születésének 112. évfordulója alkalmából megnéztük szülőházát Ipolykiskeszin, Kisgyarmaton tisztelegtünk a sírjánál. Ide Ipolyszalkára is a plébános úr nyomán jutottunk” – sorolta az igazgató asszony.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »