Nagy volt az érdeklődés a levéltári nyílt napokon Vágsellyén

Nagy volt az érdeklődés a levéltári nyílt napokon Vágsellyén

Nagy volt az érdeklődés a levéltári nyílt napokon Vágsellyén Tornyai Bianka2024. 06. 14., p – 14:37 Vágsellye |

Huszadik alkalommal tartottak nyílt napokat a vágsellyei levéltárban. Az előre bejelentett csoportok mellett nagyon sok egyén is kíváncsi volt a kiállításokra és az érdekes programokra, amelyek a levéltár mindennapjait hivatottak bemutatni.

A Nemzetközi Levéltári Tanács (ICA-International Council of Archives) a legkiterjedtebb nemzetközi tevékenységet nyújtó levéltári szakmai fórum a világon. 1948. június 9-én jött létre, ezért világszerte ezen a napon ünneplik a Nemzetközi Levéltári Napot. A Nagyszombati Állami Levéltár Galántai Fióklevéltára, Vágsellye idén huszadik alkalommal szervezte meg a levéltári nyílt napokat, június 13-14-én. A rendezvény célja, hogy megmutassa a nyilvánosságnak, mi a levéltár, hogyan működik, mivel foglalkoznak a levéltárosok. 

Hírdetés

„Azt szeretnénk, ha a lakosok kicsit belelátnának, a levéltár nemcsak egy hivatal, hanem nagyon érdekes munkát végzünk itt. Elsősorban a gyerekeket szólítottuk meg a programmal, ezért tartottuk 8 és 16 óra között a nyílt napokat. Idén hetven éve, 1954-ben adták ki a levéltárakról szóló törvényt. Ebből az alkalomból Szlovákia minden levéltára készített kiállítást. A miénk A levéltárügy 70 éve a Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Vágsellyei járásban címet kapta. A kutatótermet kiállítóteremmé változtattuk, a szöveges részek, a dokumentumok mellé különféle tárgyak is kerültek, hiszen a levéltárban igazi kincsek is megtalálhatóak. A kiállításon a levéltár történetét is bemutatjuk, továbbá a régi pecséteket, táblákat, amelyek az épület homlokzatán voltak egykor. Az intézménynek otthont adó kastély 1960-as években megvalósult átépítéséről készült képeket is bemutatjuk a közönségnek” 

– részletezte Szekeres Kovács Judit, a levéltár vezetője. A kiállítás megnyitóján tiszteletét tette a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet küldöttsége, az érsekújvári kollégák, de sok magánszemély is. A két nap alatt több száz iskolás és óvodás fordult meg a levéltárban, például a peredi szlovák óvoda nagycsoportosai, több vágsellyei óvoda óvodásai, a negyedi, a sókszelőcei, a vágsellyei iskolák tanulói, a somorjai magán szakközépiskola diákjai pedig jutalomkirándulásként látogattak el a vágsellyei levéltárba. A gyerekeket minden évben érdekes játékokkal, fejtörőkkel, kvízzel várják. A legizgalmasabb mindig a szépírás lúdtollal és a viaszpecsét-készítés, de ismét volt memóriakártya, kirakós játék és fotófal. Idén újdonság volt a címerkészítés, amelyet a kisebb gyerekek próbálhattak ki előre elkészített szimbólumok ragasztásával. A nagyobbak a levéltári kvízben remekeltek, meglepően ügyesen oldották meg a feladatokat, ahogy az ügyességi játékokban is nagyon jól helytálltak a levéltári dobozokkal. Szekeres Kovács Judit hozzátette, talán sosem volt még ennyi érdeklődő, aki magánszemélyként látogatott el a nyílt napokra, és nagy örömükre olyan gyerekek is akadtak, akik a délelőtti látogatás után délután visszatértek a szüleikkel is. A levéltár vezetője köszönetét fejezte ki a jubileumi nyílt napok megszervezésében nyújtott segítségért a belügyminisztériumnak, a Nagyszombat Megyei Önkormányzatnak, Királyrév és Vágsellye önkormányzatának, a Csángó Polgári Társulásnak és a 4H Kft.-nek.

A vágsellyei levéltárban megtekinthető még az Ép testben ép lélek. A sport története a régióban című kiállítás, valamint a kastély történetéről szóló állandó tárlat is. A hagyományos éves nemzetközi konferenciáját október 4-én szervezi az intézmény, amelynek témája a Mátyusföld és a Csallóköz építészetének története lesz. A levéltár vándorkiállítások készítését is vállalja a környék településeinek önkormányzataival együttműködve, legutóbb például a peredi falunapra készített helyi iratanyagokból tárlatot, de Nádszegen is látható az egyik kiállításuk, illetve ősszel Királyrévbe is készül egy tárlat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »