Nagy László Xavi Pascualról: a szakmai tudásán kívül az emberi erényei miatt is nagyon akartuk őt

Nagy László Xavi Pascualról: a szakmai tudásán kívül az emberi erényei miatt is nagyon akartuk őt

Egészen ideáig nem volt olyan szintet képviselő edzője a Veszprém férfi kézilabdacsapatának, mint a háromszoros BL-győztes Xavi Pascual – mondta a klub sportigazgatója az InfoRádióban. Nagy László hozzátette: nemcsak a szakmai tudása, hanem az emberi erényei miatt is a katalán tréner volt az első számú jelöltjük.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Barcelonával háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Xavi Pascual váltja a Momir Ilic, Gulyás Péter edzőpárost a Veszprém férfi kézilabdacsapatának kispadján. Az 56 esztendős spanyol szakember az elmúlt három évben a bukaresti Dinamo trénere volt, amellyel háromszor nyerte meg a román bajnokságot, kétszer a kupát és idén az Európa-liga négyes döntőjébe vezette a klubot. Xavi Pascual négy évre szóló szerződést kötött a magyar bajnoki címvédővel.

Nagy László, a veszprémi kézilabdacsapat sportigazgatója jól ismeri Xavi Pascualt, hiszen 2009 és 2012 között a játékosa volt a Barcelonánál. A korábbi világválogatott az InfoRádióban elmondta: a biztos anyagi háttér lehetőséget adott arra, hogy a topkategóriás játékosok mellett topedzőt is tudjanak szerződtetni. Mint fogalmazott, a klubvezetők számára nagy segítség, hogy biztosítottak a szükséges források, és megnyugtatta a szurkolókat is, akiknek megígérte, hogy továbbra is meglesz a lehetőségük világklasszis játékosok igazolására.

Nagy László szerint

a jelenkor egyik legjobb kézilabdaedzőjét sikerült elcsábítaniuk Veszprémbe.

Kiemelte, hogy Xavi Pascualon kívül más edzőnek nem sikerült háromszor megnyernie a férfi Bajnokok Ligáját, amivel már beírta magát a történelemkönyvekbe. A sportigazgató hozzátette: az elmúlt években olyan világklasszis kézilabdázók játszottak veszprémi színekben, akiket korábban a világ legjobbjának választottak, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet vagy BL-t nyertek, gólkirályok voltak különböző sorozatokban, viszont olyan szintet képviselő edzője eddig nem volt a klubnak, mint Xavi Pascual. Az új edzőt Nagy László elmondása szerint felkészült, nagy tudású szakemberekből álló stáb segíti majd a bakonyi csapatnál.

Hírdetés

A korábbi magyar válogatott kézilabdázó elmondta: a katalán sztáredző maximalista, elvárja a játékosaitól, hogy mindig a legjobbjukat nyújtsák, ugyanakkor nagyon jó ember is, aki nyitott, bárkit meghallgat, és nagyon odafigyel arra, hogy meglegyen az összhang a csapaton belül. Úgy véli, sokat tanulhatnak majd tőle a veszprémi játékosok, akiknek egy ilyen edző irányításával nem lehetnek majd motivációs gondjaik sem.

„Nemcsak a szakmai tudása, hanem az emberi erényei miatt is nagyon akartuk őt. Biztos vagyok benne, hogy képes lesz olyan útra terelni a játékosainkat, amely nagy sikerek felé vezet”

– jegyezte meg Nagy László.

Mint fogalmazott, a veszprémi klubvezetés nagyon bízik Xavi Pascualban, akivel hosszú távra terveznek, amit jól jelez, hogy négyéves szerződést kötöttek vele. Ugyanakkor türelmet is kért a szurkolóktól, mert szerinte nem mindig kivitelezhető az, hogy egy csapat egyik napról a másikra felérjen a csúcsra. A sportigazgató hozzátette: új edzőjüknek meg kell ismernie minden játékost egyesével, illetve magát a veszprémi közeget, annak kohézióját is. Ezt a folyamatot nem szabad siettetni, a vezetők nem is így állnak hozzá a helyzethez.

„Egy rendkívül tapasztalt edző érkezik hozzánk, aki biztosan jól tudja majd kezelni az öltözőt, jó hangulatot teremt, és bízunk benne, hogy nagy sikerekre vezeti a csapatot” – összegzett Nagy László.

Xavi Pascual június végén érkezik Veszprémbe, és a tervek szerint augusztus elsején kezdi meg a felkészülést a következő szezonra azokkal a játékosokkal, akik nem vesznek részt a párizsi olimpián. A csonka keret utánpótláskorú játékosokkal egészül ki az alapozásnál.

A következő hetekben már csak kisebb változások várhatók a játékoskeretet illetően, Nagy László tájékoztatása szerint egy-két játékos szerződtetése van tervben. Egyiküket az interjú után már be is jelentették: Nikola Grahovac a német HBW Balingen–Weilstettentől érkezett. A 25 éves horvát beálló 2026 nyaráig írt alá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »