Múzeum Presszó 10 – Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve

Múzeum Presszó 10 – Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve

Nincs még programja hétvégére? Kultúréhség gyötri már a hét közepén? Szeretne látni valami érdekeset, izgalmasat és okulna is közben? Látogasson el hozzánk a Gömör-Kishonti Múzeumba, s mindezeknek garantáltan eleget téve szép és színes élményben lehet része. Üdvözlöm Önöket virtuális Múzeum Presszónkban, ahol ezúttal egy kávényi terjedelemben a Gömör-Kishonti Múzeum vadonatúj kiállítását, a Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve címre hallgató különleges tárlatot vesszük górcső alá.

A  kiállítás Erzsébet királyné ruháinak, izgalmas korának és személyiségének szentelt tárlat. Az ott látható ruhamásolatok szerzője a gödöllői Czédly Mónika, ki hivatásos varrónőként szerzett hírnevet magának, s aki a 19. század és Erzsébet császárné ruhatára ihlette esküvői ruhákat tervez és varr. Czédly Mónika családja 1886 óta foglalkozik szabászattal, dédnagyapja D’Elia Ferenc abban az évben alapított ruhaüzletet Budapesten D’Elia néven. Ügyfelei között volt többek közt Natália szerb királynő, és valószínűleg Erzsébet császárné is megfordult a boltjában.

Czédly Mónika a családi hagyomány őrzője és a divatszalon történetének továbbvivője. A nevével fémjelzett történelmi ruhamásolatok Magyarország mellett több más országban is kiállításra kerültek már, mint például Németországban és Szlovákiában. Rimaszombatba immáron második alkalommal jutottak el a 2019-es nagy sikernek örvendő „Őfelsége Sisi – ruhák és jelmezek” címre hallgató kiállítás után. A kollekció azóta új ruhadarabokkal bővült.

Az idei Sisi-kiállítás központi fontosságú ruhája azonban egy másik évfordulóhoz kötődik, mégpedig Erzsébet és Ferencz József házasságkötéséhez, melyre 170 évvel ezelőtt, 1854-ben került sor. Ez alkalomból a látogatók közelebbről is szemügyre vehetik Erzsébet királyné azon ruhájának másolatát, melyet az esküvő hetén viselt.

A múzeumba látogatók az „esküvői” ruha mellett megtekinthetik még a királyné lovaglóruhájának mását, díszmagyarjának kópiáját, a gyémántcsillagokkal díszített viseletét, Korfun használt ruháit, valamint azt is, amelyben 1898. szeptember 10-én Genfben meggyilkolták. Sisi ruhái mellett a királyné udvarhölgyének és felolvasójának, valamint két Andrássy-viseletnek a másolatát, és a királyné gyermekeinek ruháit is megcsodálhatják az érdeklődők. A ruhadarabok kézi varrással és eredeti fotók vagy festmények alapján készülnek.

Hírdetés

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára május 18-án, a Múzeumok és Galériák Éjszakájának gazdag rendezvénysorozatán belül került sor, mégpedig a ruhák megálmodójának és kivitelezőjének, a gödöllői Czédly Mónikának kurátori tárlatvezetése mellett. A kiállítótermek csordultig teltek a téma és a ruhakölteméynek iránt érdeklődő közönséggel, akik a ruhákon kívül számos érdekes műtárgymásolattal, festményekkel és kevéssé ismert avagy teljesen ismeretlen, a császári párt ábrázoló fényképek másolataival is találkozhattak.

A kiállításhoz természetesen, ahogy az már szokássá vált a múzeumban, kísérőrendezvények bőséges kínálata is tartozik, melyek a nagyközönségnek és a diákseregnek egyaránt izgalmas és tartalmas élményeket igyekszenek majd biztositani.

Május 22-én és 24-én rövid prezentációval egybekötött kézművesfoglalkozásokra került sor a „A bécsi udvar pompája“ és  „A bécsi udvar etikettje” címmel. Jövő héten, június 5-én és 6-án újra a történelemelevenítésé lesz a főszerep, az immáron egyre gyakoribb élő történelem program keretében, ahol a „múltból érkezett vendég” mesél majd Sisivel és korával kapcsolatos személyes élményeiről. Június 8 és 9-én egy különleges családi hétvégére kerül sor, melynek kereretében Sisi történelmi alakja köré font kincskeresős játék valósul majd meg „Kalandorok, figyelem!“ címmel.

Június 11-én, 12-én és 13-án Sisi és korának két kimagasló ismerője, Roman Holec történész, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa, és a Sisivel kapcsolatos bestseller-könyvek szerzője, Káli-Rozmis Barbara tart majd előadást és szubjektiv tárlatvezetés „Sisi és a Hanbsburgok“ valamint „Erzsébet királyné élete és titkai“ címmel.

Július 13-án és 14-én, a korábbi nagy sikerre való tekintettel ismét Barbie-babák számára készíthetnek majd ruhát a gyerekek, ezúttal Sisi-korabeli viseletet szabva rájuk, míg július 16-án a nagyközönségé lesz majd a múzeum udvara, egy kis múzeumi jóga erejéig. A jóga Sisi testkultuszának jegyében augusztusban is megvalósul majd, amint egy tarsoly és táskakészítő kézművesfoglalkozás is kisgyermekes családok részére, mellyel a kiállítás mellé szánt kísérőprogramjaink sorát is lezárjuk.

A tárlat maga 2024. augusztus 31-ig tekinthető meg a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben. A kiállítás a Besztercebányai Önkormányzati Kerület anyagi támogatása mellett valósult meg.

Kerepesi Igor

Képek: a Gömör-Kishonti Múzeum fényképtára; Gecse Attila; Czédly Mónika tulajdona (Sisi ifjúkori ruhája); www.google.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »