Műterem a lakószobában (Szent György Napok)

Műterem a lakószobában (Szent  György  Napok)

Hogyan fér el egy közepes méretű szobában a házigazda, a nagyapai és apai hagyaték, egy nagy présgéppel felszerelt műterem és még 12–13 látogató is? Ilyen meseszerű módon kezdődött a Szent György Napok kulturális hete tegnap délelőtt Hervai Katalin grafikusművésznél.

Az ArtBrunch – kóstolj bele a művészetbe sorozat a Sepsiszentgyörgyön alkotó képzőművészek műtermébe kalauzolja el az érdeklődőket, akik így nem csupán kiállításokon találkoznak az alkotókkal, hanem saját közegükben el is beszélgethetnek velük. A műtermi uzsonnákat a tavalyi városnapokon kezdték el, és akkora sikerük volt, hogy nem volt kérdés: folytatni kell. A szűk hely miatt előre be kell jelentkezni, és csak tízfős csoportokat fogadnak, de azért tegnap az sem maradt kint, aki létszámon felül érkezett Hervai Katalin kis családi házához, ahol elmondása szerint valamikor hatan éltek (a nagyszülők, szülők és ők ketten a lánytestvérével), de most már csak ketten lakják a 94 éves édes­anyjával, abban a szobában, ahol a nagyapja könyvesszekrénye, az édesapja két önarcképe – Hervai Zoltán maga is képzőművész volt, lánya saját közlése szerint tőle tanult a legtöbbet, és nem csupán a művészetekről –, a rézkarcokhoz használt présgép és az alkotás minden egyéb kelléke is ott van. És valósággal kínálja a beszédtémát, a rézkarcok, linó- és fametszetek készítésének módját, ahonnan már magukra a művekre, a kisebb és nagyobb rajzokra, könyvillusztrációkra, illetve nagyobb képekre, köztük a most készülő sorozatra kanyarodik a szó. Hervai Katalin mélyen vallásos, a ferences világi rend tagja, aki minden reggel másfél-két órát tölt zsolozsmával, a Szentírás olvasásával, írással, és alkotásaiban is ezt a lelkiséget próbálja megjeleníteni, átadni, hogy az emberek közelebb kerüljenek ahhoz a lényeghez, ami véleménye szerint mindannyiunkban benne van.

Hírdetés

A jelek szerint nem fáradozott hiába: több volt tanítványa jött el egykori tanárnőjéhez felemlegetni a hajdani nehézségeket és kedves történeteket egy-egy finom péksütemény mellett.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »