Mutatjuk, melyik államfőjelöltet támogatják az egyes politikai pártok és személyiségek

Mutatjuk, melyik államfőjelöltet támogatják az egyes politikai pártok és személyiségek

Az elmúlt napokban a kis és nagy pártok sorra foglaltak állás egyik vagy másik államfőjelölt mellett. Ebben a cikkükben összefoglaljuk, mely pártok és politikusok kit támogatnak az államfőválasztások második körében.

Peter Pellgrini

Peter Pellegrini mellett szerdán felsorakozott mindhárom kormánypárt, tehát az SNS is, amely a kampány kezdetén nagy vehemencáiával támadta a HLAS jelöltjét.

Robert Fico a Smer elnöke szerint a szlovákok megérdemelnek egy olyan államfőt, aki szuverén módon és magabiztosan fogja képviselni az országot. Andrej Danko, az SNS elnöke bízik benne, hogy Pellegrininek szombaton sikerül legyőznie a gonoszt, amelyet Ivan Korčok képvisel.

A kormánypártoknak meggyőződése, hogy az elnökválasztás hatással van a szlovák belpolitikára és a külpolitika irányvonalára, Korčok pedig megválasztása esetén amatőr módon beavatkozna a parlamenti választás eredménye alapján kialakult helyzetbe. Bármi áron le akarná rombolni a kormányt és előrehozott parlamenti választást kikényszeríteni.

Pellegrinit támogatja Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke és elsőkörös államfőjelöltje is. A dolog szépséghibája, hogy maga az MSZ nem támogatja Pellegrinit belső nézeteltérések miatt, így Forró csak a saját nevében támogatja a HLAS jelöltjét.

Szintén Pellegrini támogatása mellett foglalt állást Ján Kubiš, aki a választások első körében a szavazatok 2,03 százalékát szerezte meg. Kubiš azt mondta, hogy ő maga Pellegrinire fog szavazni, majd híveit felszólította, hogy menjenek választani, és döntsék el maguk, kit akarnak szavazatukkal támogatni.

A parlamenten kívüli, mára eljelentéktelenedő néhai kormánypárt, a Sme rodina szintén Pellegrini mellé állt.

Magyarul, a szuverenista oldal nagyobbik fele tehát besorolt a HLAS jelöltje mellé. Štefan Harabin teljesen egyértelműen nem támogatta Pellegrinit, ami nagy érvágás lehet a HLAS jelöltje számára, tekintettel arra, hogy Harabin 260 ezer szavazatot kapott az első fordulóban.

Szerdán Andrej Babiš cseh exkormányfő, a legerősebb cseh párt, a jelenleg ellenzéki ANO elnöke is Pellegrini mellett érvelt. Ennek hátterében az áll, hogy a cseh kormánypártok az elnökválasztások első köre előtt elkezdtek beavatkozni a szlovák belpolitikába. Petr Fiala kormányfő előbb lemondta a cseh-szlovák kormányközi találkozót, majd az ellenzék Michal Šimečkával találkozott. Ezt követően a cseh titkosszolgálat dezinfromációval felérő állításokat szellőztetett meg a liberális sajtón keresztül Pellegrini terhére.

Hírdetés

Ivan Korčok

Ivan Korčok „polgári”, esetünkben értsd: atlantista-progresszív álalmfőjelölt mellett az ellenzék egésze felsorakozott.

Korčokot támogatja a progresszív PS, amely nagy valószínűséggel az EP-választásokhoz gyűjt lendületet a mostani szavazással. A párt elnöke, Michal Šimečka felszólította az embereket, hogy az államfőválasztás második fordulójában is menjenek el szavazni. Emellett ismételten támogatásáról biztosította Ivan Korčokot. Šimečka úgy véli, szoros eredmény várható, ezért minden egyes szavazat számít. A külföldön élőket arra biztatta, utazzanak haza a választás napjára, és azok is menjenek szavazni, akik az első fordulóban ezt elmulasztották.

Korčok másik alapvető támogatója a liberális SaS, amelynek jelöltjeként 2020-2021 -ben külügyminiszter lehetett.

Korčok legellentmondásosabb támogatója a KDH, amely névleg kereszténydemokrata párt, ennek ellenére a regisztrált partnerséget és progresszív értékeket szorgalmazó jelölt mögé állt be. Külön pofon volt a KDH választói számára, hogy Korčok húsvétkor egy „meleg Jézust” vizionáló szivárványos evangélikus lelkésznőnél tett látogatást. De ezzel még nincs vége.

Szerdán megszólaltak a KDH alapítói is, akik szerint a KDH paktumot kötött a progresszívokkal, akik „agresszív politikájukkal ellenséges táborokra osztják a társadalmat”, és a máshogy gondolkodókat „a demokrácia ellenségeivé kiáltják ki„. A KDH nyolc alapítója hozzátette, hogy a KDH a progresszívok szolgája lett, és elutasították Korčok támogatását. A nyolc személy tehát Peter Pellegrini esélyeit növelte (név szerint Ján Čarnogurský, Ján Klepáč, Viliam Oberhauser, Ivan Tirpák, Anton Andráš, Jozef Kuzma, Gabriel Smatana és Ján Kubiš). 

Visszatérve Korčok támogatóira, köztük van a szélsőségesen háborús héják pártja, a Demokrati, élén Jaroslav Naď volt atlantista védelmi miniszterrel, valamint Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, akire hivatkozva most a progresszív elnökjelölt a magyarok bizalmát kéri.

Korčokot támogatja Pavel Macko NATO-tábornok pártja, az ODS (szintén a háborús héják közé tartozik), valamint a Roma Koalíció.

A sor szerdán a Za ľudíval folytatódott, amely jelenleg a Slovenskoval közös pártkoalíciónak köszönheti, hogy parlamenti mandátuma van. Élén Veronika Remišová áll.

Patrik Dubovský, szintén elsőkörös államfőjelölt (a szavazatok 0,71 százalékát szerezte meg) Ivan Korčok támogatására szólította fel híveit szerdán.

A Slovensko és a mozgalom élén álló Igor Matovič is beállt Ivan Korčok mögé. Az exkormányfő azt nyilatkozta szerdán, hogy Pellegrini a megtestesült gonosz, és „Korčoknak ugyan vannak hibái, de nem alattomos”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »