Mutatjuk hogyan éri meg nyílászárót cserélni

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A rezsicsökkentés átalakítása miatt szinte minden háztartás számára kiemelt kérdéssé vált az energiahatékonyság. Az elfogyasztott energia mérséklésére számos módszer van, az egyik leghatékonyabb a nyílászárók cseréje, ezt a beruházástípust mutatja be a Pénzcentrum. A nyílászárók modernizálásával akár az energia 15-20 százalékát is megtakaríthatjuk. Az ilyen felújításokra óriási szükség lenne itthon, hiszen rengeteg otthon régóta vár a korszerűsítésre. A nyílászárócsere mellett szól, hogy ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban kivitelezhető a három fő energetikai beruházás között – a másik kettő a szigetelés és a gépészeti korszerűsítés. „Tudatos tervezéssel jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, hiszen akár már egy plusz rétegű üveggel jobb lesz a hő- és hangszigetelési tulajdonsága a nyílászárónknak. Fontos azonban, hogy otthonunkra komplex egységként tekintsünk, így az energetikai fejlesztéseket egy, ha szükséges hosszabb távra elosztott teljes csomag egységeiként kezeljük” – mondta az Újház Centrum szakértője a Pénzcentrumnak.

Fontos kiemelni, hogy a megvalósításra akár heteket is várni kell, és ahogy haladunk előre az évben, úgy nő a várakozási idő, annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben 40 százalékkal csökkent a kereslet. „A Covid járvánnyal kezdődő fellendülés a lakossági piacon valamint az otthon felújítási támogatás 3 éven át túlfűtötte a piacot. A szállítási határidők a szokásos 3-4 hét helyett 8-10 hétre növekedtek, és a magas kereslet, valamint az alapanyaghiány az árakat az elmúlt 3 évben megduplázta. 2023 év elején még érezhető volt a lendület, aztán fokozatosan csökkent” – nyilatkozta Stascheit André, az Ablak Ablak munkatársa.

Hírdetés

A szakértő szerint január és február nagyjából üres járat, márciusra, áprilisra és május elejére enyhe fellendülés jellemző, június közepétől az iskola második hetéig pedig mérsékelt a forgalom – tehát nem érdemes őszig, télig halogatni. Mint hozzátette, egy átlagos, 80 négyzetméteres otthonban 6-8 ablak található, a teljes felújítás itt legalább 800 ezer forintba kerül. Érdemes azt is kiemelni, hogy a nyílászárók cseréje bármennyire kifizetődő, alapos tájékozódást, tervezést igényel. A cég kiválasztásánál például ajánlott különösen odafigyelni.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »