Munkahelyteremtés a déli régiókban – körforgásos gazdaság

Munkahelyteremtés a déli régiókban – körforgásos gazdaság

Az újraindítási alap a jelenleg szennyező iparágak környezetre káros hatásait igyekszik redukálni. Mivel a déli régiókban jelenleg nincsenek olyan gyártókomplexumok, melyek a környezetünkre komolyabb káros hatással lennének, mint a Felső-Nyitra mentén található szénbánya, vagy keleten a vasmű, ezért nem jut belőle.

Ilyen például az új öntözőrendszerek fejlesztése, a víz újrahasznosításának infrastrukturális megoldásai, de például a 2030-tól a műtrágyát sem használhatják majd gazdáink, csak organikus anyagokat – azaz komposztot, vagy biogázállomásból nyert tápanyagot, melyek a lebomlás során keletkeznek.

Komoly problémát jelent, hogy ebből mezőgazdászaink kimaradtak, mivel újra a Baross-program lesz az, ami esetlegesen majd kisegíti őket.

Kulcs a megoldásra 

A szennyező iparágakra visszakanyarodva – az újrahasznosító üzemek lehetnek a déli régiók gazdasági fejlődésének kulcsa, melynek köszönhetően az újraindítási alapból forrásokhoz juthatnának déli régióink.

Hírdetés

Hogyan lehetséges ez?

Van egy alap, amely a munkahely teremtéséről szól, és van egy alap, amit az elmúlt hetekben fogadott el az EU, mely a munkaerő képzésére és rekvalifikálására irányul, illetve a munkájukat elvesztők számára bérpótlást és ingyenes képzést biztosítana (JTF alap, 17,5 milliárd euró).

Szintén fontosak lennének a régiók számára a regionális gazdasági felmérések, melyek rámutatnának, hogy mire van valójában szükségük az egyes megyéknek és régióknak, és ezt milyen gazdasági társaságok és iparági szereplők tudnák betölteni.

De ugyanilyen fontosnak tartom azt is, hogy mivel kormányunk a természetes régiók kialakítását nem fogja támogatni, ezért magunknak kellene megoldani ezeket a problémákat, mégpedig MAS – helyi akciócsoportok létrehozásával, melyek viszont már a természetes régiók elképzelése alapján részesülhetnének akár állami támogatásban, és hatékonyabb lenne a fejlődés.

Természetesen ki kell állni a természetes régiók létrehozása mellett is, melyet az MKP deklarált, viszont ahogy ismerjük a szlovák politika szereplőit, és az esélyeket, szinte lehetetlen lesz 2/3-os törvényeket átvinni. Az elképzelés régióink valós felzárkóztatásához vezethetne, amennyiben nem 5-6 százalékra mérnék a még meg sem alakult Szövetséget.

(Pék Pál/stratégiákért felelős koordinátor, szakmai elnök/Fentarthatóbb Felvidékért/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »