Műanyag flakonoktól mentes lesz a századik Kassai Nemzetközi Békemaraton

Műanyag flakonoktól mentes lesz a századik Kassai Nemzetközi Békemaraton

Műanyag flakonoktól mentes lesz a századik Kassai Nemzetközi Békemaraton Németi Róbert2024. 09. 30., h – 12:49 Kassa |

A Kassai Nemzetközi Békemaraton (MMM) jubileumi évfordulóján nem lesz műanyag palackos víz a pályán. Ahogy arról a szervezők beszámoltak, az ilyesfajta nagyszabású rendezvények komoly terhelést jelentenek a környezetnek.

Mint kiderütl, az MMM szervezői egy bizonyos ideje már különféle intézkedéseket vezettek be ennek kiküszöbölésére. Idén egy átfogóbb tanulmányt rendeltek, amelynek eredményei alapján hamarosan újabb óvintézkedéseket indítanak. Eddig például áttértek a papírmentes kommunikációra, valamint arra, hogy a részvételt QR-kódok segítségével azonosítsák. Emellett újrahasznosítják a dekorációs anyagokat és a bannereket, és gondosan tárolják és javítják a felszereléseket, hogy azok hosszú élettartamúak legyenek. Branislav Koniar, az MMM igazgatója szerint idén az eddig műanyag palackokban lévő vizet is más formában jutattják majd el a résztvevőkhöz. 

„A Kelet-szlovákiai Vízművek (VVS) vezetése vállalta, hogy a legfrekventáltabb frissítőállomáson, az Anička parkban folyóvíz-osztórendszert építenek ki a vízhálózatukból. Így a maratoni útvonal négy ilyen nagy állomásából kettő már ezzel az új, gazdaságos és fenntartható rendszerrel lesz felszerelve” 

Hírdetés

– magyarázta, rámutatva, hogy ha a résztvevők felfrissítését palackozott vízzel biztosítanák be, akkor több mint 80 ezer palackra volna szükségük.

Egy könyvet is kiadnak 

Az MMM évfordulója alkalmából, amely idén ünnepli alapításának századik évfordulóját, a Kassai maraton százéves évfordulója című könyv megjelenésével lesz egybekötve. A könyv 350 oldalas, és a maratonról szóló korábbi kiadványokhoz hasonlóan az éves eseményekről szóló érdekességeket mutatja be, de két új fejezettel is gazdagodott. 

„Az első a város életének feltérképezése a maratonnal párhuzamosan. Az olvasó így a maratoni történetek mellett egyfajta rövid krónikát is kap a város újkori történetéről. A második különlegesség pedig az, hogy az 1924-2023 közötti években minden olyan futóról, aki célba ért a kassai maratonon, nyilvántartást tesz közzé. Mindezt olyan egyedülálló adatoknak köszönhetően, amelyekkel a világon egyetlen más maraton sem büszkélkedhet” 

– magyarázták a maraton szervezői. A szöveges részt Branislav Koniar, az MMM igazgatója készítette, a Keleti metropolisz elmúlt száz évének életéről szóló rövid nézeteket Ľudovít Korotnoky készítette, aki már régóta foglalkozik ezzel a témával. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »