Keddtől új ügyelet rendszer a fővárosban: nyugalomra int a vezető háziorvos

Keddtől új ügyelet rendszer a fővárosban: nyugalomra int a vezető háziorvos

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke az InfoRádióban leszögezte: nem kell aggódni, a háziorvosoknak nem kell a rendelési idejükben hátrahagyniuk a várakozó betegeket.

„Budapest ügyeleti ellátásának legnagyobb újdonsága az egységes hívószám lesz. Vidéken már hónapok óta elérhető, és október elsejétől a fővárosban is a 1830-as diszpécserszámon érik el a páciensek az ügyeleti szolgálatot” – mondta Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke az InfoRádióban.

A telefonszám tárcsázása után a diszpécserek döntenek arról, hogy a betegnek milyen fokú segítségre van szüksége, előfordulhat, hogy a helyzet súlyosságának megfelelően nem is ügyeleti, hanem mentőellátásban részesül a páciens.

A 15 ügyeleti ponton hétköznaponként délután négy órától másnap reggel nyolc óráig lesz elérhető a szolgáltatás, ugyanakkor Budapesten a vidékitől eltérő módon két olyan pont is lesz, amely reggel nyolctól délután négyig működik, három pedig a gyermekek ellátását szolgálja.

Hírdetés

Békássy Szabolcs arra is kitért, hogy a háziorvosok rendelési ideje nem függ össze az ügyeleti idővel. Hangsúlyozta: a háziorvosok rendelési idejét továbbra is az önkormányzattal megkötött szerződések szabályozzák, vagyis ha egy háziorvos eddig tudott délután szolgáltatást biztosítani a betegei számára, eztán is megteheti.

Az országos kollegiális vezető háziorvos úgy véli, sok munkaképes korú lakosnak kényelmesebben hozzáférhető a délutáni rendelési idő, úgyhogy ezt a kérdést az új rendszer októberi indulása nem befolyásolja.

A nyugdíjaskort betöltött orvosokkal kapcsolatos kérdésre Békássy Szabolcs azt felelte, a főszabály szerint a praxisjoggal rendelkező háziorvosoknak kötelességük részt venni az ügyeleti ellátásban, ugyanakkor az Országos Mentőszolgálat bizonyos esetekben adhat ez alól felmentést. Másfelől hozzáfűzte, bíznak benne, hogy az egyetemi klinikák, illetve az országos kórházi centrumok közelsége lehetőséget teremt majd arra, hogy a fiatal, kórházban dolgozó orvosok is vállaljanak majd ügyeletet, tehermentesítve ezzel a háziorvosokat, mivel nem kizárólag ők vehetnek részt a szolgálatban.

Felmerült az a kérdés is az új ügyeleti rendszer kapcsán, hogy a háziorvosok rendelési ideje alatt ki fogja ellátni a jelentkező sürgős eseteket. A Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke ezen a ponton hangsúlyozta: a sürgős, életveszéllyel járó állapot kezelése továbbra is az OMSZ hatásköre, a háziorvosoknak sem Budapesten, sem vidéken nem feladatuk, hogy a zsúfolt várókat hátrahagyva ezekkel foglalkozzanak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »