Mózes Szabolcs minden lehetséges fórumon Forrót támadja, bár maga is beismeri, hogy az elnökség többsége is Pellegrinit támogatná

Mózes Szabolcs minden lehetséges fórumon Forrót támadja, bár maga is beismeri, hogy az elnökség többsége is Pellegrinit támogatná

Az államfőválasztások második fordulója igazi szaktópróba az Magyar Szövetség számára. A párt liberális tagjai Ivan Korčokot támogatnák, vagy legalábbis azt szeretnék elérni, hogy az MSZ ne támogasson senkit, mert ha sikerül a magyar választókat távol tartani az urnáktól, az a nap végén Korčokot hozná helyzetbe. Ez utóbbi csoportba tartozik Mózes Szabolcs, aki egy korábbi facebook-posztjában igencsak keményen kritizálta Forró Krisztián pártelnököt, aki jelöltként szerdán beállt Peter Pellegrini koalíciós jelölt mögé. A MSZ-hez kötődő Magyar7 már úgy hozta le a hírt, hogy a Magyar Szövetség támogatja Pellegrinit, ami némi kommunikációs zavart idézett elő. Mindenesetre, Mózes „távozó elnökként” hivatkozott Forróra, és kifogásolta, hogy a párt nevében lemondta a csütörtökre tervezett találkozó Korčokkal.

A pártot a liberális ellenzék felé terelgető Mózes ominózus facebook-bejegyzése után egyre-másra kapja a lehetőséget a mediális szereplése. A Pravdának is nyilatkozott, ráerősítve a baloldali-liberális napilap azon narratívájára, hogy „Forrót kényszerítették”.

„A Korčokkal tervezett találkozó lemondásáról és Pellegrini támogatásáról a facebookról értesültünk”

panaszolta Mózes. Majd azt firtatta, hogy az elnökségnek kellett volna dönteni Pellegrini támogatásáról, ami szerdán tartotta volna ülését, de erre nem került sor.

Kemény kijelentései ellenére Mózes most azt állítja, hogy nem akar távozni a pártból, de „meg van lepődve Forró döntésén”. Aztán saját logikáját agyoncsapja kijelentette:

„Megerősíthetem, hogy ha szavazásra került volna sor, az elnökség többsége Pellegrinit támogatta volna, ezért is voltam megdöbbenve, hogy ezt előre bejelentették, az elnökség pedig erről nem szavazott”.  

mondta, majd a Pravda kérdésére megerősítette, hogy egyelőre Forró és nem a párt támogatása dőlt el Pellegrini irányába.

Hírdetés

A lap feltette a kérdést, hogy Forró döntésében szerepet játszhatott-e a ” kormány nyomásgyakorlása”. A politikailag motivált kérdés testhezállónak bizonyult, mert Mózes lényegében ráerősített azzal a válasszal, hogy

„Az ígéreteket, amelyeket a [kormány] tett, korábban is megtehette volna. Ezért a gesztus szerint nem jószándékú”

mondta.

Mózes kijelentéseit mindenesetre a Korčok szekerét toló mainstream média apraja-nagyja átvette. Még a teljesen eljelentéktelenedett Simon Zsoltot (Magyar Fórum) is előhúzták, aki a minap Korčok mellett állt ki, aki szerinte ideális jelölt a magyarok számára.

Mozes liberális elhajlásai régóta ismeretesek. A 2020-as választások kampánya idején Mózes (Simon Zsolttal egyetemben) tagja volt annak a pártdelegációnak, amely találkozott Richard Sulíkkal (SaS), aki aztán a közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a találkozó megerősítette, hogy „sem az autonómia, sem a Beneš-dekrétumok ügye nem téma, erről az ‘urak’ hitelt érdemlően meggyőzték”.

És persze ott van az emlékezetes incidens, amikor Mózes Szabolcs, mint a párt elnökségi tagja és Orosz Örs, a párt alelnöke részt vettek a PS-SaS-KDH ellenzéki trió kormányellenes tüntetésein, majd kijelentették (mandátum nélkül és az embereket félrevezetve), hogy a Szövetség tényleg ellenzéki párt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »