Motoros felvonulás adománygyűjtéssel

Hatodik alkalommal szervezte meg a Free Adventurer Bikers nevű motorosegyesület a szezon­nyitó motoros felvonulást Sepsiszentgyörgyön, mely elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy felhívja az autósok figyelmét a közutakon közlekedő motorosokra. A szombaton tartott rendezvény ugyanakkor arra is alkalmat kínált, hogy gyűjtést szervezzenek egy olyan speciális hintára, melynek segítségével a kerekesszékhez kötöttek is megtapasztalhatják a „repülés” felszabadító érzését. A rendezvényről a főszervezővel, Szántó Zoltánnal és az Írisz ház alapítójával, Makkai Péter államtitkárral beszélgettünk.

Már 10 óra körül megjelentek az első motorkerékpárok a Bodok Szálló előtti parkolóban, aztán egyre többen érkeztek, míg egészen megtelt a tér csillogó gépekkel, egymást örömmel üdvözlő motorosokkal és bámészkodó „civilekkel”. A helyiek mellé Háromszék más településeiről – Barótról, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról –, de Brassóból, Prázsmárról is érkeztek csapatok, már jól ismert vagy újabban alakult motorosklubok, baráti társaságok képviselői.

Szántó Zoltán lapunknak elmondta, jólesik újra találkozni a járvány nehéz évei után, örömmel szervezték meg idén is ezt a rendezvényt, mely valójában egy országos kampány része, Bukarestben, Nagyváradon, Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson és Câmpinán is hasonló felvonulásokat tartanak. „Nagyon fontos az autósok és motorosok egymás iránti kölcsönös tisztelete ahhoz, hogy biztonságban közlekedhessünk az utakon” – mondta a Free Adventurer Bikers Egyesület vezetője, majd a gyűjtésről is mesélt: három évvel ezelőtt kezdtek el gyűjteni arra a bizonyos hintára, de a járványhelyzet miatt nem tudták minden évben megszervezni az akciót. Most újra várják az adományokat, tombolát is árusítanak, és minden befolyt összeget erre a célra fordítanak.

Szántó Zoltán arról is beszélt, hogy egyre növekszik a motoros közösség Háromszéken és országos szinten is, néhány év alatt szinte megduplázódott a motorosok száma, ezzel együtt sajnos a balesetek száma is megnőtt. „Mi, motorosok sokkal nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, mint az autóvezetők, mert őket védi az autó karosszé­riája. A mi védelmünk a Jóistenre van bízva, valamint a magunk és a gépkocsivezetők figyelmességére” – fogalmazott. Nagyon fontosak az ilyen jellegű képzések is, minden motorosnak ajánlja, hogy ha lehetősége van rá, vegyen részt ezeken. Mint mondta, több jótékonysági rendezvényt is szervez évente a Free Adventurer Bikers, melyeken motorosoknak szóló képzéseket is szoktak tartani.

Hírdetés

Ezúttal egy elsősegélynyújtó bemutatót láthattak a résztvevők a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület jóvoltából, majd nyeregbe pattantak, és rendőri kísérettel végigmotoroztak egy előre kijelölt útvonalon a városban. A végállomás az Írisz Ház volt, ahol kissé elakadt az autóforgalom, amíg a közel kétszáz motor befordult a kapun, és máris bebizonyosodott, hogy mennyire fontosak az ilyenfajta figyelemfelkeltő események: az egyik gépkocsi türelmetlen sofőrje több motorra is ráhúzott, majd kiugrott autójából és elvette az egyik motoros hölgy kulcsát. Szerencsére a rendőrség időben közbelépett, még mielőtt elszabadultak volna az indulatok.

Az Írisz Ház udvarán a fogyatékkal élők zenekarának rövid koncertje fogadta a vendégeket, mialatt tombolát árusítottak, majd vidám hangulatban megtartották a tombolahúzást. Ezután paszulyos tokánnyal kínálták meg a jelenlévőket, majd lassan búcsúzkodni kezdett a társaság.

Makkai Péter református lelkész, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára lapunknak elmondta, nem az Írisz Ház lakóinak gyűjtenek, hanem általában a fogyatékkal élő gyerekeknek, hiszen arról van szó, hogy a város egyik játszóterén állítsanak fel egy speciális hintát, amelyet kerekesszékesek is használni tudnak. „Ahogy nekünk élvezet felülni a motorra, úgy a gyerekeknek is élvezet hintázni, és ebből ki vannak zárva a fogyatékkal élők” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a motorosok mellett bárki más is támogathatja ezt a kezdeményezést, átutalva vagy eljuttatva adományát a Free Adventurer motorosegyesületnek, akik vállalták, hogy megvásárolják és felállíttatják a hintát.

Sikeres volt az idei rendezvény – számolt be lapunknak végezetül Szántó Zoltán. Háromszáznál is több személy érkezett, szép volt az idő, minden a tervek szerint alakult. Elég sok pénz is begyűlt, de még mindig nem elég a hintavásárlásra – mondta. Sebaj, folytatják a gyűjtést, amíg meglesz a teljes összeg. „Addig is széles utat, Isten veletek, Isten velünk, balesetmentes motoros szezont kívánok mindenkinek!” – búcsúzott.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »