Most már tudjuk, az orosz tölgy is felelős!

Most már tudjuk, az orosz tölgy is felelős!

Nem elírás, nem hölgyet akartam írni. Egy tölgy is a főgonoszok közé tartozik, háborús bűnbak! Kizárták ugyanis az Európai Év Fája versenyből az orosz indulót, egy 198 éves tölgyfát, amelyet még Ivan Turgenyev orosz író ültetett – írta a New York Times. Turgenyev Dosztojevszkijnál három évvel, Tolsztojnál tíz évvel volt idősebb; a 19. század három meghatározó orosz írója közül ő állt legközelebb a nyugati szemlélethez. Az általa ültetett fa annyira nem!

“Nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos országgal szemben” – indokolták a döntést a szervezők közleményükben. Az orosz tölgy éppúgy nem fog hiányozni nekünk, mint az orosz jégkrém az üzletekből, az orosz céklaleves (borscs) és sztroganoff-bélszín az éttermeinkből, vagy az orosz mézeskrémes (medovik) a cukrászdáinkból!  A győztes végül egy 400 éves lengyel tölgyfa lett! A második helyezett egy 250 éves spanyol tölgyfa lett, a harmadik helyet pedig egy 250 éves parafatölgy kapta Portugáliából. A hír nem szól arról, hogy a versenyben indult-e valamilyen szálfatermetű, éltes korú ukrán tölgy.

Nem valószínű, mert akkor szolidaritásból biztos az vitte volna el a pálmát, utcahosszal megelőzve mindenkit. Ugyan kicsi is, fiatal is még, de ukrán, sárga-kék koronájú!

Tehát most már nem csak sportolókat és művészeket fosztanak meg tudásuk, felkészültségük és tehetségük bizonyításának lehetőségétől a különböző nemzetközi versenyeken, külföldi fellépéseken, hanem egyszeriben a növények is háborús bűnösök lettek! Ma egy tölgy, holnap egy egész völgy, holnapután ki tudja, mi! Talán érthető lenne a kizárás abban az esetben, ha az oroszok álszent módra egy olajfával indultak volna a megmérettetésen, melynek az ága mégiscsak a béke szimbóluma! De egy 198 éve magányosan álldogáló, viharoknak és háborúknak nekifeszülő tölgy kit bántott, miért kellett őt kizárni, azt csak a tisztelt bíráló bizottság tudja!

Hírdetés

Jana Černochová cseh védelmi miniszter állítólag nem elégedett a szankcióval: az orosz induló fa kizárásával az Európai Év Fája versenyből. Ő az a honvédelmi miniszter, aki azért nem vesz részt a V4-ek találkozóján, mert szerinte a magyaroknak fontosabb az olcsó olaj, mint az ukrán vér. Vágjuk ki mindenestül, követelhette hangosan, magából kikelve! Hirtelen megizmosodott oroszgyűlöletében nem sokkal maradhat el tőle Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök sem: ki kell vágni, el kell tüzelni mind egy ágig!

És a rajta fészkelő madarak?

Nem érdekelnek, tanulják meg, hogy a jövőben ne rakjanak fészket orosz fán, amikor ott vannak a télen-nyáron zöldellő brüsszeli és amerikai örökzöldek és az orosz rakéták által megkímélt ukrán facsemeték is. Sőt, irtsuk ki az egész orosz tölgyest, nehogy a kizárt orosz fa példáján felbuzdulva kedvet kapjon a hosszú életre a többi tölgy is az erdőben! Pedig a változatos faj- és korösszetételű erdők sok madár, denevér, rovar és emlős számára nyújtanak otthont. Ki ne szeretne olyan erdőben kirándulni, ahol lombsátor borul fölénk, szól a kakukk, kopácsol a harkály, séta közben gallyak ropognak a talpunk alatt, szarvasbogarak viaskodnak vagy éppen hiúz nyomai mentén járhatunk?

Kár, hogy a fa-szépségverseny szervezői és sokan mások sem látják a FÁK-tól (Független Államok Közössége, melynek tagja Ukrajna és Oroszország is) az erdőt!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »