Morawiecki: Varsó tárgyalni akar Prágával a határmenti szénbányászatról

A cseh határhoz közeli, lengyelországi Turów bányáról hozott előzetes döntés után Varsó új érveket mutat majd be az Európai Unió Bíróságának, valamint az ügyről tárgyalni fog Csehországgal – jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a nyugat-lengyelországi Wroclaw városában egyeztetett a pénteki európai uniós bírósági ítélet után fennálló helyzetről.

Az Európai Bíróság a Prága kezdeményezésére zajló perben pénteken elrendelte Turów bánya működésének átmeneti felfüggesztését, ezt Varsó aránytalannak nevezte, végrehajtását pedig energiabiztonsági és foglalkoztatottsági érvekre hivatkozva elutasította.

A lengyel miniszterelnök hétfőn környezetvédelmi szempontból is nagyon veszélyesnek nevezte a döntést.

A Turów bánya ügye „rég nem látott vitát” eredményezett Csehország és Lengyelország között – jelentette ki. A jelenlegi helyzetnek politikai háttere is van – tette hozzá, utalva az októberben esedékes cseh parlamenti választásokra.

Hírdetés

Mateusz Morawiecki elmondta, hogy az Európai Unió hétfői brüsszeli csúcstalálkozóján cseh hivatali kollégájával, Andrej Babissal fog tárgyalni erről a kérdésről. Reményét fejezte ki, hogy Babissal és az érintett helyi cseh döntéshozókkal együtt közös megoldást dolgoznak majd ki.

Csehország attól tart, hogy a bánya működtetése kimerítheti a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Morawiecki furcsának nevezte, hogy Csehország vagy Németország nem emel kifogást a cseh-lengyel-német hármashatár mentén működő más, cseh,  német bányák és erőművek működése ellen.

Új, Lengyelország számára kedvező körülménynek minősítette, hogy a Turów bánya bővítése keretében már szeptemberben befejezik a csehországi talajvizet biztosító védőernyőt. Hangsúlyozta: a talajvíz elszívása a bánya esetleges bezárása esetén is elkerülhetetlen lenne, e téren az uniós bírósági határozat nem oldja meg a problémát.

Prága márciusban fordult az Európai Unió Bíróságához, miután Lengyelország 2026-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. Az engedélyt később, áprilisban még tovább – 2044-ig – meghosszabbították. Csehország szerint a lengyelek nem mérték fel a környezeti hatásokat. A Turów bánya tulajdonosa, a PGE lengyel energiavállalat szerint e hatásokról 2019-ben megállapodás született.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »