Morawiecki: Oroszország nemcsak Ukrajnát, hanem az Európai Uniót is megtámadta

Morawiecki: Oroszország nemcsak Ukrajnát, hanem az Európai Uniót is megtámadta

Az Orosz Föderáció nemcsak Ukrajna államisága ellen, de az Európai Unió ellen is háborút indított – nyilatkozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Berlinben újságírók előtt a nyugat-balkáni csúcstalálkozót követően.

A nyugat-balkáni országok Európai Unióhoz való integrációját elősegítő kezdeményezésen a hat nyugat-balkáni ország – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia – vezetői mellett jelen voltak Ausztria, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország és Szlovénia, valamint Nagy-Britannia és Lengyelország képviselői is.

Morawiecki aláhúzta: Lengyelország továbbra is erőfeszítéseket tesz az európai integráció előmozdítása érdekében. Nézete szerint habár a hat nyugat-balkáni ország közül három már NATO-tag, ezek az országok mégis különösen kiszolgáltatottak az orosz propaganda elleni küzdelemben.

Hírdetés

A lengyel miniszterelnök azt is elmondta, hogy az energiaválság, Oroszország Ukrajna elleni agressziója és az integrációs folyamat között összefüggések vannak. Morawiecki kijelentette:

  „Oroszország nemcsak Ukrajna, hanem az Európai Unió ellen is háborút indított.”

Lengyelország a konferencia során ismételten felhívta a figyelmet az Ukrajnának nyújtott további uniós támogatás fontosságára. Morawiecki szerint „ma Ukrajna a szabadságért, de ezen felül egy jobb holnapért is harcol az egész EU, köztük Lengyelország számára.”

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »