MOB-főtitkár a 2036-os olimpiáról: annyi esélyünk biztosan lenne, mint a lengyeleknek

MOB-főtitkár a 2036-os olimpiáról: annyi esélyünk biztosan lenne, mint a lengyeleknek

Lengyelország a tervek szerint megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését, amire eddig hivatalosan Mexikó és Indonézia jelentkezett, de számos más ország is gondolkodik. Fábián Lászlót, a MOB főtitkárát kérdeztük.

Bár a kérdés bonyolult, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi gyakorlatát figyelembe véve egy közép-európai régió nem sok eséllyel pályázna olimpiai rendezésre – fogalmazott az InfoRádóban Fábián László, emlékeztetve hogy az elmúlt és közelgő olimpiák helyszínei – Párizs, Los Angeles, Brisbane, Milánó–Cortina, Phjongcshang – alapján az NOB inkább a megapoliszokat részesíti előnyben, annak ellenére, hogy az Agenda 2020+5 programban egyéb lehetőségeket is fenntart. „Tehát igazából teljesen elutasító nem lehetek, de a gyakorlat egyelőre nem azt mutatja, hogy erre sok esély van.”

A MOB főtitkára úgy véli, teljesen új megközelítése lenne a rendezésnek, ha mondjuk több közép-, vagy kelet-közép-európai ország, város összefogna, hiszen a NOB eddigi gyakorlatában ez nem ismert, de hogy ennek mekkora előnye, vagy lehetősége volna, azon érdemes lehet elgondolkodni, annál is inkább, hiszen a párizsi olimpia esetében is Tahitin lesz majd a szörfverseny, tehát nem Marseille-ben vagy Nizzában, hanem jóval messzebb. „Ilyen értelemben lehet létjoguszultsága az említetteknek.”

A Lengyelország által nemrégiben rendezett Európa-játékokkal kapcsolatban Fábián László úgy fogalmazott, hogy „lengyel barátaink” nagyon nehéz helyzetben vannak, miután az orosz–ukrán háború 8 millió menekülje csak megjelent náluk az elmúlt években, ami rettentő nagy figyelmet és erőforrást igényel a részükről. Ebből kifolyólag az Európai-játékoknak a szervezése háttérbe szorult, és ha udvariasak akarunk lenni, ez érződött is. Miden tőlük telhetőt megtettek a lengyelek, de nem volt egy „százszázalékos esemény” – tette hozzá.

Hírdetés

Kitérve a 2036-os ötkarikás játékokra elmondta, bár eddig csak két ország, Mexikó és Indonézia jelezte hivatalosan a szándékát a rendezésre, a háttérben arról is hallani – és ez pont a lengyel sorba is beleillik –, hogy másik tíz város, illetve ország is gondolkozik ezen a „történeten”, ami önmagában is egy fontos dolog.

Egy esetleges magyar, vagy budapesti rendezéssel kapcsolatban a MOB főtitkára azt mondta, annyi esélye biztosan lenne, mint a lengyel bejelentésnek,

amit egyébként még nem tart hivatalosnak.

„Az, hogy a lengyel államfő úgy gondolja, hogy ebben van potenciális lehetősége Lengyelországnak, úgy gondolom, ugyanaz az esélye Budapestnek, Magyarországnak.” Mi több, talán a létesítmények terén jobban is állunk – jegyezte meg Fábián László, aki szerint egy magyar rendezés esetében – a vitorlás események miatt – szóba jöhetne, hogy más országgal kooperáljunk.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »