MNB: minden termékcsoport hozzájárult az infláció gyorsulásához

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport – a feldolgozott élelmiszerek, az iparcikkek és a szolgáltatások – áremelkedésének gyorsulása hozzájárult – állapította meg a múlt havi inflációs adatokat kommentálva a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Áprilisában az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,4 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz. A nyersanyag- és energiaárak emelkedése a termékek széles körében érvényesült, emiatt az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított fogyasztói kosár havi áremelkedése 2,0 százalékos volt, ami négyszerese az elmúlt éveket jellemző áprilisi értéknek – tette hozzá az MNB elemzése.

Az élelmiszerek inflációja 16,8 százalékkal emelkedett, a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt nőtt. Márciushoz képest az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal nőtt, ami az elmúlt évek áprilisaival összehasonlítva három-négyszeres emelkedést jelent.

Hírdetés

Az iparcikkek ára 1,9 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest – ami a korábbi évekre jellemző árnövekedés több mint kétszerese, így az iparcikkek éves inflációja 9,4 százalékra emelkedett. A globális félvezetőhiány és a nyersanyagárak emelkedése is a fogyasztói árak emelkedésének irányába hatott. Az iparcikkeknél tapasztalt áremelkedés összhangban van a nemzetközi folyamatokkal – állapította meg az MNB.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek. A piaci szolgáltatások éves árindexe 8,0 százalékos volt. A szokásos áprilisi átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körére jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások – mint az éttermi és étkezési szolgáltatások – ára tovább növekedett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »