Mit tanultunk az idei Billboard-gálán?

Mit tanultunk az idei Billboard-gálán?

Számomra három fontos tanulsággal szolgált a vasárnapi Billboard Music Awards díjkiosztó gála. Egy: van, ahol The Weeknd is emberszámba vétetik, kettő: Drake az elmúlt évtized trendformálója, három: a jelen egyértelműen a koreai BTS fiúzenekaré. De lehet, hogy a jövő is.

Az év legnormálisabb díjátadóját sikerült megszervezni a jelenlegi körülményekhez képest. Majdnem azt írtam: „tető alá hozni”, pedig a lényeg épp azon volt, hogy nem egy arénában, hanem szabadtéri helyszínen zajlott a Los Angeles-i gála, nappali fénynél, limitált közönség előtt. Ennek ellenére a kameramozgás, az effektek és az egész vizuális körítés olyan volt, mint amihez a szemünk hozzászokott az utóbbi évek során. Nem éreztük magunkat egy céges konferencián, mint a látványosan elbaltázott Oscar-díj-átadón, és nem láttunk üres hangárban szétterített maroknyi közönséget, mint két hete a BRIT Awardson. 

A Billboard zenei díjak számomra azért érdekesebbek, mint mondjuk a Grammy-díjak, mert ez esetben a lemezeladásokon és a streamelésen alapuló slágerlistáról kerültek ki a kategóriák jelöltjei, úgyhogy reálisabb képet kapunk a könnyűzenei trendeket illetően. 

Aki az utóbbi években nem követte a világ legobjektívabb slágerlistáját, az kapkodhatja a fejét a most következő nevek hallatán, a többieket viszont nem érhetik meglepetések. Kezdjük Az évtized művésze díjjal, amelyet a 34 éves kanadai rapper, énekes, dalszövegíró és producer, Drake érdemelt ki. Az elismerés teljesen jogos, hiszen az ő dalai szerepeltek legtöbbször a legjobb 10 között az amerikai Billboard-listán, ezzel megelőzte az eddigi csúcstartó Madonnát. Drake négyéves kisfiát is felcipelte a színpadra, hogy együtt vegyék át a díjat. Ez kedves gesztusnak indult, de felemás módon végződött, mert a közszerepléshez nem szokott kissrác megijedt a tömegtől és elsírta magát, apukája háta mögé bújt volna, aki viszont széles mosollyal tolta őt előre, szóval nem biztos, hogy előzőleg megbeszélték ezt otthon. 

Hírdetés

Pink kislánya sokkal jobban teljesített, ami nem csoda, hiszen Willow már kilencéves, és anyukája rendszeresen magával cipeli őt a turnékra (a Sziget Fesztiválon is járt). Most is profi módon ereszkedett le egy kötélen a színpadra anyukájával együtt, aki idén megkapta az Ikon-díjat. A konklúziónk mégis az, hogy nem igazán ízléses dolog szerepeltetni a gyerekünket, bármekkora sztárok vagyunk is. 

A Grammy-díj-átadó előtt The Weeknd nevétől volt hangos a sajtó, de nem azért, mert rekordmennyi-ségű jelölést kapott volna, hanem pont ellenkezőleg: egyet sem kapott. Pedig legutóbbi albuma, az After Hours világszerte az egyik legkeresettebb volt, a rajta szereplő Blinding Lights című dal pedig rekordot döntött: 40 hetet töltött a Billboard Hot 100 legjobb 10 felvétele között. Nos, a kanadai sztár most végre megkapta a neki járó elismerést: a legtöbb összesen tizenhat kategóriajelölést és tíz díjat. Ő lett a legjobb előadó, a legjobb férfi előadó, övé a legjobb album és a legjobb r’n’b-dal (Blinding Lights), hogy csak párat említsünk. A Grammyt örök időkre bojkottáló sztár az idei Billboard-gálán fel is lépett, és a produkció elég látványosra sikeredett, érdemes visszanézni. 

Aki eddig nem vette komolyan a koreai BTS fiúcsapatot, vagy netán most hall róluk először, az bizony nagyon mellette van a trendeknek. A héttagú formáció négy díjat zsebelt be a Billboard-gálán, például a legjobb zenekar díját (ebben a kategóriában többek közt az AC/DC-vel mérkőztek meg), vagy a legkelendőbb single díját, amelyet természetesen a Dynamite-tal érdemeltek ki. A koreai fiúk élőben prezentálták friss-ropogós angol nyelvű dalukat, a Buttert, amely múlt pénteken jött ki, és huszonnégy óra leforgása alatt 113 millióan látták a YouTube-on. 

Talán nem lövünk mellé azzal a jóslattal, hogy az idei év a BTS éve lesz, ahogy az elmúlt néhány év is az övék volt, bármilyen nehezen emésztik is meg ezt a tényt a zenekritikusok. Tegyük hozzá, hogy a Dynamite előtt kizárólag koreai nyelven énekeltek, csak pár szó hangzott el angolul a dalaikban, ennek ellenére világszerte a legnagyobb stadionokat töltötték meg a pandémia előtt. 

A nemrég elhunyt rapper, Pop Smoke öt kategóriában győzött, a legjobb női előadó Taylor Swift, a legjobb női rapper Megan Thee Stallion, a legjobb country-előadó Morgan Wallen, a legjobb rocker Machine Gun Kelly (ebben a kategóriában jelölt volt az AC/DC, de pl. a Twenty One Pilots is), a legjobb latin előadó Bad Bunny, a dance-kategória legjobbja Lady Gaga, a gospelkirály pedig Kanye West lett. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »