Mit együnk, hogy elkerüljük a téli vitaminhiányt?

Mit együnk, hogy elkerüljük a téli vitaminhiányt?

A hidegben gyakrabban támadhatnak meg bennünket betegségek, vagy fáradtság, izomgörcsök, bőrelváltozások, egyéb kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Mindezek ellen hatásosan védekezhetünk, ha figyelmet fordítunk a megfelelő vitaminbevitelre.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek a szervezet mindennapi működését támogatják. Mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe, ezért nem nélkülözhetjük egyik fajtáját sem. A vitaminban hiányos táplálkozás esetén vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. Bizonyos vitaminokat pedig vitaminkészítmények formájában túl lehet adagolni, ezt nevezzük hipervitaminózisnak. Mivel testünk nem tudja ezeket az anyagokat előállítani, ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk szervezetünkbe.

Az őszi-téli időszakban sokkal kevesebb friss termést tudunk elfogyasztani, ezért a nyári időszak táplálkozása kiemelkedően fontos. Ha nyáron rendszeresen ettünk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, nagy valószínűséggel szépen feltöltöttük vitaminkészleteinket. Hogy ez a hosszú, hideg hónapok alatt se merüljön ki, nézzük végig, hogy az egyes vitaminok beviteléhez milyen alapanyagokat érdemes fogyasztanunk.

Legjobb forrásai: a tejtermékek, tojás, belsőségek, tengeri halak; előanyagokban pedig a zöld, sárga, piros színű zöldségek és gyümölcsök dúskálnak. Télen választhatjuk a sárgarépát, sütőtököt, csipkebogyót, fagyasztott parajt vagy az aszalt paradicsomot.

Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, belsőségek, élesztő és a hüvelyesek.

Legjobb forrásai: belsőségek, teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségfélék.

Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, karfiol, káposzta, belsőségek és a húsok.

Hírdetés

Legjobb forrásai: belsőségek, húsok, tejtermékek, hüvelyesek és az élesztő.

Legjobb forrásai: cékla, zöldleveles zöldségek, máj és élesztő.

Legjobb forrásai: belsőségek, hal, tojás, tejtermékek.

Legjobb forrásai: szinte az összes friss zöldség és gyümölcs tartalmazza. Télen leginkább megtalálható a savanyú káposztában és a citrusfélékben.

Legjobb forrásai: halmájolajok, tejtermékek, belsőségek és búzacsíra.

Legjobb forrásai: növényi olajok, olajos magvak, homoktövis és a gabonacsírák.

Legjobb forrásai: belsőségek, tojássárgája és élesztő.

Legjobb forrásai: brokkoli, paraj, káposzta, tejtermékek és a máj.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »