Mit egyen és mit ne, aki koronavírus-fertőzött?

Mit egyen és mit ne, aki koronavírus-fertőzött?

Milyen ételeket együnk, miket kerüljünk, milyen fűszereket használjunk, ha Covid-19 fertőzöttek vagyunk?

A kiegyensúlyozott, egészséges, megfelelően összeállított étrend segíthet a koronavírus-fertőzésből való felépülésben is. Gondot jelenthet azonban, hogy sok beteg elveszíti az íz- és szagérzékelését.

A koronavírussal fertőzöttek csak kis százalékának van szüksége kórházi ellátásra, a többi diagnosztizált beteg otthonában töltheti a felépüléséhez szükséges időt.

A leggyakoribb tünetek között találjuk a lázat, a száraz köhögést, a fáradtságot, a légszomjat, de gyakori az izom- és ízületi fájdalom is. Szintén jellemző tünet lehet az étvágytalanság, melyet fokozhat a betegek jó részénél jelentkező íz- és szagérzékelés elvesztése.

Hírdetés

Ilyenkor az otthon töltött hetek alatt, a tünetek és az étvágy függvényében könnyen megborulhat az energiaegyensúly, elhúzódó lefolyású betegség esetén jelentősebb testsúly- és izomtömeg-vesztés léphet fel, míg másnál az enyhe tünetek mellett a megtartott étvágy és fizikai inaktivitás következtében több kilót is hízhat valaki. Mindkét állapotnak lehetnek hosszú távú következményei is, a hullámzó energiaszinttől a fáradékonyságon át a krónikus panaszok rizikójának növekedéséig is.

Mivel az otthonlét és a betegségből való lábadozás jellemzően az addigi mindennapi munkánk, tevékenységeink rutinjának megszakításával járhat, könnyen kezdhetünk unatkozni, nem találjuk a helyünket, elveszíthetjük a motivációt is.

Az unalom, az állandó stressz és szorongás miatt sokan alakítanak ki helytelen étkezési szokásokat: zsírban és cukorban gazdag élelmiszerekbe „menekülnek”, vagy éppen ellenkezőleg, teljesen elveszítik az étvágyukat.

Szerencsére, a legtöbb embernek nincs szüksége speciális diétára a Covid-19 fertőzésből való felépülés ideje alatt, de ezt természetesen az egyéni jellegzetességek és a tünetek döntik el. A szakemberek szerint a legfontosabb a kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, valamint a napi legalább 2-3 liter folyadék elfogyasztása.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »