Palesztína

A mai amerikai palesztínpárti őrület kapcsán jutott eszembe egy régi eset.

A ma már nem létező amerikai űrsikló programban 5 sikló készült el, ebből 2 megsemmisült személyzettel együtt.

Az első katasztrófát – Challenger 1986 – majdben élőben követtem, rádióban hallgattam, s kb. 20 másodperccel a robbanás előtt kapcsoltam ki az adást. A második esetet – Columbia 2003 – viszont teljes egészében néztem tévében.

Ez annyiban volt sajátos, hogy az első amerikai űrhajós haláleset volt visszatéréskor (az oroszoknál ilyen eset volt már korábban: Komarov 1967-ben, ahol meghibásodott az ejtőernyő-rendszer, emiatt a visszatérő egység majdnem szabadeséssel zuhant a földre, becsapódott mint egy ágyúgolyó, majd ki is gyulladt). A korábbi nagy sikló-baleset – Challenger – kilövéskor volt.

De a jelentőség politikai is volt. A siklón utazott az első izraeli űrhajós, Ilan Ramon ezredes, emiatt sok speciális védőintézkedés is volt, félve valamilyen arab vagy muszlim akciótól. Ráadásul Ramon ezredes személye szálka volt az arab szemekben, mivel ő korábban mint fiatal pilóta még, részt vett az épülő iraki atomerőmű elleni 1981-es támadásban.

Az arab/muszlim akcióktól sikeresen meg lett védve a misszió, de a műszaki hibától nem sikerült: még felszálláskor egy apró sérülés keletkezett az egyik üzemanyagtartályon, s ez robbanást okozott leszálláskor, a sikló darabokra esett kb. ezer kilométerre a leszállóhely előtt, Texas légterében, 20 km magasságban, kb. 22 perccel a tervezett leszállási időpont előtt.

A hír gyorsan terjedt, pár perccel később már spontán örömünnepek törtek ki Izraelben az arablakta részeken.

Hírdetés

De még nagyobb öröm lett, amikor a CNN egyenes adásában – melyet én is néztem – megjelentek egymás után az adatok, sok háttéranyaggal. Legnagyobb szenzációt egy magyarázó térkép okozott, mely jelezte a sikló haladásának vonalát, majd azon a katasztrófa helyét. Ott ugyanis fel voltak tüntetve a környező települések, köztük az egyik közeli: a Texas állambeli Palestine nevű kisváros.

A CNN szerkesztősége észbe kapott, a térkép 7-8 percig volt látható, aztán át lett szerkesztve, az új verzióról már hiányzott Palestine. De én is észrevettem, meg sokan mások is. S az utólagos kiszerkesztés csak még jobban felhívta a figyelmet az esetre.

Természetesen a texasi Palestine nevének semmi köze a mai palesztínokhoz, az USA-ban szokás bibliai neveket használni, ennyi az egész. Ráaádásul a texasi Palestine a XIX. sz. közepén lett alapítva, amikor mai értelemben vett palesztínok még nem is léteztek. Sőt, akkoriban az angol szlengben a „palesztín” név leginkább egy gúnynévnek számított, s nem az arabok, hanem a zsidók ellen.

De ezek részletek, az üzenet 2003-ban: az izraeli „háborús bűnös” meghalt Palesztína felett, Isten bosszúja! S ezt semmilyen magyarázat nem tudta feledtetni.

Na most ehhez képest legalábbis meglepő, hogy ma már szinte fasisztának számít az USA-ban, aki nem áll ki kritikátlanul a palesztínok mellett. (S ezzel nem akarom azt mondani, hogy a kritikátlan zsidópárti oldalnak igaza lenne.)

Az Arab News – angolnyelvű szaúdi napilap – másnapi címlapja:


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »