Miről szól az EU új, migrációs reformja?

Három év kemény vita után sikerült megállapodásra jutni a migrációs reformról, a formális egyezséget még ratifikálni kell.

Az átvilágítási rendelet, amely egy beutazást megelőző eljárást irányoz elő a menedékkérő profiljának gyors vizsgálatára, és olyan alapvető információk gyűjtésére, mint az állampolgárság, életkor, ujjlenyomatok és arckép. Egészségügyi és biztonsági ellenőrzésekre is sor kerül.

A módosított Eurodac-rendelet , amely frissíti az Eurodac-ot, azt a nagyméretű adatbázist, amely a szűrési folyamat során gyűjtött biometrikus bizonyítékokat tárolja. Az adatbázis a kérelmek számlálásáról a kérelmezők számlálására fog áttérni, hogy megakadályozza, hogy ugyanazon a személyazonosságon több igény jelentkezzen.

Hírdetés

A módosított menekültügyi eljárási rendelet (APR), amely két lehetséges lépést határoz meg a menedékkérők számára: egy gyorsított határeljárást, amely maximum 12 hétig tart, és a hagyományos menekültügyi eljárást, amely hosszabb, és több hónapig is eltarthat.

A menekültügyi és migrációkezelési rendelet (AMMR), amely létrehozza a „kötelező szolidaritás” rendszerét, amely akkor lép életbe, ha egy vagy több tagállam „migrációs nyomás” alá kerül. A rendszer három lehetőséget kínál az országoknak a segítségnyújtásra: bizonyos számú menedékkérő áthelyezése, minden olyan kérelmező után járulék fizetése, akiknek az áthelyezését megtagadják, és működési támogatást finanszíroznak.

A válságrendelet, amely kivételes szabályokat ír elő, amelyek csak akkor alkalmazandók, ha a blokk menekültügyi rendszerét a menekültek hirtelen és tömeges érkezése fenyegeti, mint a 2015-2016-os migrációs válság idején, vagy vis maior helyzet, mint pl. Covid-világjárvány. Ilyen körülmények között a nemzeti hatóságok szigorúbb intézkedéseket alkalmazhatnak, beleértve a hosszabb fogva tartási időszakokat is.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »