Mire kell felkészülniük a fekete járásokban élőknek!

Mire kell felkészülniük a fekete járásokban élőknek!

A szakmai konzílium tagjai azt javasolják, hogy a fekete besorolású járásokban korlátozzák azon személyek szabad mozgását, akik nincsenek beoltva a COVID-19 betegség ellen. Erről pénteken tájékoztatott Elena Prokopová, a konzílium tagja.

A szakemberek szerint a jelenlegi COVID automata rendben van, de következetesebben kellene azt alkalmazni, főleg a fekete besorolású járásokban. Nem ellenzik a beoltottak előnyben részesítését, de hangsúlyozzák: ennek a feltétele az, hogy az oltatlanok számára korlátozásokat vezetnek be, és az oltottak betartják az előírásokat.  A fekete besorolású járásokban a szakemberek kijárási tilalmat vezetnének be az oltatlanok számára, a legutóbbi téli időszakban érvényes kivételekkel. Ezek a személyek tehát csak munkavégzés, a létfontosságú árucikkek beszerzése vagy orvoslátogatás céljából hagyhatnák el az otthonukat. Az oltottak, valamint azok, akik már átestek a betegségen, nagyobb szabadságot élveznének, például fogyaszthatnának az éttermek belterében, vagy szállodába is mehetnének, de csak a járványügyi előírások betartása mellett. A szakmai konzílium azt javasolja, hogy az illetékesek fontolják meg a COVID-19 elleni kötelező védőoltás bevezetését a lakosság bizonyos csoportjai számára, hasonlóképpen, ahogy az Európai Unió más tagállamaiban is működik. A szakértők szerint az államnak minden erejét az átoltottság növelésére kellene összpontosítania, és fel kellene gyorsítani a harmadik dózis beadását is. Hangsúlyozzák az emberek személyes felelősségének fontosságát, ugyanakkor azt is, hogy ellenőrizni kell az óvintézkedések betartását.  Azokban az iskolákban, ahol több osztály is vesztegzár alá kerül, a konzílium javasolja a jelenléti oktatás felfüggesztését. Prokopová ezzel kapcsolatban megjegyezte: a regionális közegészségügyi hivatal már most is dönthet az iskolabezárás mellett.

Hírdetés

A piros, bordó és fekete besorolású járásokban a szakértők szerint tesztet, oltási igazolást vagy a betegség leküzdését igazoló okmányt kellene kérni az alkalmazottaktól. Hangsúlyozzák, hogy előnyben kellene részesíteni az otthoni munkavégzést, a bordó és fekete besorolású járásokban pedig el kellene rendelni, hogy az üzletek, szolgáltató egységek legfeljebb 22 óráig tarthassanak nyitva.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »