Mintegy 25 ezer ukrán menekültet regisztráltak Belgiumban

Mintegy 25 ezer ukrán menekültet regisztráltak Belgiumban

Belgiumban 24 369 ukrán menekültet regisztráltak Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta – közölte Sammy Mahdi belga menekültügyi államtitkár pénteken.

A La Libre Belgique című, francia nyelvű napilap beszámolója szerint az Ukrajnából Belgiumba érkező menekültek száma napról napra növekszik – közölte az MTI.

Amíg március elején naponta mintegy száz, a hónap közepén pedig közel hatszáz ukrán állampolgárt vettek jegyzékbe, addig csütörtökön már 1756 embert regisztráltak Belgiumban. Az ukrajnai menekülteket a brüsszeli Heysel stadion közelében található központban fogadják. A befogadóközpontban szállás és élelmiszerek mellett orvosi ellátást is nyújtanak a háború elől menekültek számára. A szálláshelyeken játszószoba működik, az édesanyáknak elkülönített helyiségek állnak rendelkezésükre a szoptatáshoz és a csecsemők tisztába tételéhez.

Hírdetés

A helyi hatóságok szórólapon adnak tájékoztatást a menekültügyi eljárás menetéről, a befogadóközpont működéséről, valamint segítséget nyújtanak a szétszakadt családoknak hozzátartozóik megtalálásában.

Az Oroszország Ukrajna elleni, február 24-én kezdett háborúját követően közölt becslések szerint Belgium mintegy 200 ezer menekültet tud befogadni.

Az ENSZ friss adatai szerint legkevesebb 3 millió ukrajnai állampolgár hagyta el országát február 24. óta.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »