Miniszteri szinten védik be a Fidesz-közeli céget, ami szakértők szerint súlyos természetkárosítást követhetett el

Miniszteri szinten védik be a Fidesz-közeli céget, ami szakértők szerint súlyos természetkárosítást követhetett el

Nagy István agrárminiszter védelmébe vette annak a cégnek a közbeszerzéseit, aminek hátterében jelentősek a kormánypárti szálak, nemrég pedig egy mederkotrás miatt természetkárosítási botrányba keveredett.

Mint korábban beszámoltunk róla, egy NER-közeli céget bíztak meg azzal, hogy végezzen a Tokaj közelében található Ively-éren mederkotrási munkálatokat. A munka megtörtént, de a természetvédők és az ott élők is természetkárosításról beszélnek, mivel olyan időszakban végezték a kotrást, amikor a bizonyos halakon túl az ott őshonos és védett hüllők dermedten alusszák téli álmukat.

Mivel a kotrást végző Nyír-Wetland kft. ügyvezetője az a Zemenszky Márió Ferenc, aki korábban még politikai főtanácsadó volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, valamint államtitkári szintig nyúló üzleti kapcsolatokat is ápolt, Jakab Péter írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez.

Hírdetés

A Jobbik elnöke a parlament honlapján megtalálható kérdésben arra várt választ, hogy a szaktárca fog-e soron kívüli belső ellenőrzést elrendelni a konkrét ügyben, de emellett arra is kíváncsi volt, hogy mivel egy másik cégben Zemenszky Papcsák Ferenc volt fideszes országgyűlési képviselővel, valamint Poprády Géza és Horvát Attila Imre volt államtitkárokkal is tulajdonostárs volt, a jobbikos politikus a közbeszerzések átvizsgálását is felvetette.

„Tervezik-e vizsgálni a bemutatott kormányzati szereplők közbeszerzésekben betöltött szerepét, gondolok itt arra, hogy egyes megrendelők lehettek-e akár csak áttételesen beszállítóként is érdekeltek?

Tervezik-e megvizsgálni, hogy volt-e korábban akár a szaktárca, akár a háttérintézményei részéről olyan megrendelés, amelyet a NYÍR-WETLAND Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság nyert el, de alvállalkozóként bevonta az államtitkár úr résztulajdonában álló céget?”

A Jobbik elnökének adott válaszban az Agrárminisztérium vezetője mindössze annyit felelt, hogy biztosíthatja, a kérdéses közbeszerzés minden vonatkozó jogszabály mellett zajlott le (bár nem csak „a kérdéses közbeszerzésről” kérdezték, hanem általában a politikai összefonódásokról – a szerk.), de ha Jakabnak összeférhetetlenségi problémái lennének, akkor forduljon az illetékes hatósághoz – írta Nagy István miniszter.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »