Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Orwell egyre gyakrabban jut az eszembe mostanában. Pár hónapja Cibulková egykori teniszező „véletlen” beoltásával kezdődött, és fiatal politikusok, mi több, állami hivatalnokok oltásával folytatódott. Működik a protekció, amit nagyon szeretnénk már felejteni. Elég volt belőle az átkosban… A teniszcsillagról hamarosan kiderült, hogy miért volt olyan sürgős neki az oltás. Várták a Maldív-szigetek. Oda menekült szegény, amikor idehaza legjobban tombolt a járvány… 

Most meg kiderült, hogy a jó erőben lévő és a koronavírus-fertőzésen nemrég átesett, alig negyvenéves védelmi miniszter kapott vakcinát. Nem is akármilyet. A prémiumkategóriásat! Pedig életkora alapján neki is csak a mostanában eléggé lejáratott AstraZeneca járt volna… Magyarázatból persze van elég. Ezt már megszoktuk…

A jó példával való elől járás bevett szokás. Igaz, nem nálunk, Szlovákiában. Más országokban a politikusok egyrészt várnak szépen a sorukra, másrészt nem ugyanazt az egy vakcinát adatják be maguknak, amit a mi politikusaink.

Angela Merkel például AstraZenecát kapott, és csak nemrég, mikorra életkora szerint jogosulttá vált rá, Orbán Viktort pedig kínai vakcinával oltották be. De vannak országok, ahol a miniszterek más-más vakcinát kapnak, ezzel is ösztönözve mindenkit, hogy bátran menjenek oltásra, mert mindegyik oltóanyag biztonságos.

Persze Szlovákiában még elég szegényes a választék. Mindössze 4 féle oltóanyag elérhető, de ezek közül kettő jóval dominánsabb, nagyobb mennyiségben érkezik. Választási lehetőség nincs. Aki bejelentkezik az oltásra, azt kapja, ami életkora szerint jár neki. Kivéve a kivételeket, akikről már szóltunk.

Mi lesz az autoimmun negyvenes beteggel, vagy az agyvérzésen átesett alig ötvenessel?

Hírdetés

Merthogy, ha bejelentkezik oltásra, automatikusan az AstraZenecát kapja, miközben az ugyebár nagyon ritka esetekben, de okozhat vérrögképződési galibát. És hát akkor itt vannak a hormoningadozásoktól szenvedő, változókorban lévő nők, akik szintén vacillálnak, nem mernek feljelentkezni az oltásra, mert félnek… Biztonságos-e ezzel oltani azokat a fiatal nőket, akik fogamzásgátlót szednek, és mi lesz a trombózisra hajlamos emberekkel, vagy a súlyos betegségekben szenvedő fiatalokkal? Olyan kérdések ezek, amelyekkel a politikai vezetés mintha nem is foglalkozna. Untig elég, ha magukat biztonságban tudják. Beoltva. Méghozzá a legdrágábbal és legjobbal.

A többiek pedig kivárnak. Valaki a Szputnyikban reménykedik, mások meg abban, hogy változnak a korcsoportok az oltási stratégiában és talán jut nekik másik vakcina is, nem az, amitől most tartanak. Sőt az is lehet, hogy jövőre zömmel már mindenkit a Pfizer-vakcinával fognak oltani.

Sokan ott tartanak, hogy szívesen megvennék maguknak vagy családtagjaiknak a vakcinát a patikában…

De még az is lehet, hogy tavasszal elkotródik a vírus és majd ősszel válik ismét aktuálissá az oltás… Az átlagember nem tervez egzotikus nyaralást, legfeljebb a szomszédos országokba szeretne kiruccanni. Covid-útlevélre lehet, szüksége sem lesz.

Az oltási hajlandóság ingadozik Szlovákiában. Ezen nincs is mit csodálkozni, ha az átlagember adekvát információk helyett csak tétovázást, ad hoc döntéseket, sűrű változtatásokat tapasztal és rengeteg „holtbiztos” információhoz jut a világhálón keresztül.

Teljes a bizonytalanság és a káosz a fejekben és a lelkekben, miközben valahol legbelül mindenki tudja, megnyugtató megoldást csakis a vakcináció jelenthet.

A fő feladat most, meggyőzni a bizonytalankodókat és átgondolni az oltási stratégiát. Hogy mindenki olyan vakcinát kaphasson, amit nyugodt szívvel böket be magának. Itt az ideje, hogy a politikusok is megmutassák, nem félnek egyik vakcinától sem! Mindenki egyenlő és nincsenek egyenlőbbek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »