Minden tizedik ukrán szűk ismeretségi körében kábítószer-függőséggel szembesül

Minden tizedik ukrán szűk ismeretségi körében kábítószer-függőséggel szembesül

Egy kutatásból kiderült, hogy minden tizedik ukrán kábítószer-függőséggel, minden ötödik pedig alkoholfüggőséggel találkozott már – írja az Ukrán Jövő Intézet és a New Image Marketing Group által végzett szociológiai tanulmány.

A válaszadóktól többek között azt kérdezték, hogy vannak-e szenvedélybetegek a családtagjaik, a rokonaik, a barátaik, a szomszédaik vagy a munkatársaik között.  

15%-uk válaszolta, hogy társadalmi körükben vannak alkoholfüggők,

5%-uk, hogy drogfüggők, 5%-uk, hogy alkohol- és drogfüggők, 4%-uk pedig, hogy szerencsejáték-függők.  

A megkérdezettek 75%-a válaszolta, hogy a körükben nem ismernek szenvedélybetegeket és 2%-uk nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre.

Azok, akik szűk ismeretségi körükben drogfüggőséggel szembesültek, leggyakrabban a kannabiszt (31%) és az amfetamint (18%) nevezték meg.  

8%-uk a sókaz, 7%-uk a mákszalmát,  6%-uk a metadont és spice füvet, 4%-uk a heroint, ecstasyt, tramadolt, kokaint, 2%-uk a ketamint, 1%-uk a fentanilt, dezomorfint, hallucinogén gombákat, pervitint és butirát anyagokat említették.

Hírdetés

42%-uk pedig nehezen válaszolt a kérdésre.

Ezenkívül a megkérdezettek több mint fele (53%), akik szeretteik vagy ismerőseik körében szembesültek a kábítószer-függőség problémájával, azt válaszolták, hogy tudnak olyan eseteket, amikor ezek az emberek veszélyesek voltak önmagukra (19%), mások számára (14%) vagy ugyanakkor önmaguk és mások számára (20%) egyaránt.  

Ugyanakkor 45% válaszolta, hogy nincs tudomása ilyen esetekről.

Azok a válaszadók, akiknek vannak kábítószer-függőségben szenvedő rokonai vagy ismerősei, számos olyan tevékenységet neveznek meg, amelyet ők saját rokonaikkal és másokkal kapcsolatban végeztek.  

A családdal kapcsolatban elsősorban a dolgok engedély nélküli kivételét a házból értékesítés céljából (35%),

pénz lopását a rokonoktól (23%), családon belüli erőszak elkövetését (15%) nevezték meg.  

A vizsgálatot 2021. április 9-18. között végezték, mely során 2400 válaszadót kérdeztek meg a drog- és alkoholfüggőség problémájáról.  

A statisztikai hiba nem haladta meg a 2,05% -ot – írja az Interfax.com.ua.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »