Minden sarkon LMBTQP – Heti progresszió (CCXXII. rész)

Ismét bővül egy új résszel a Heti progresszió színes világa. Olvasói képek, videójátékok és egy „különleges rendezvény” szerepel az aktuális kínálatban. A [email protected] címre küldött anyagokat ezúton is köszönöm, és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy külön, extra köszönetet nyilvánítsak azokért a küldeményekért, melyek részletességüknél és a témájuk terjedelmességénél fogva nem a rovatban, hanem önálló publicisztikaként látnak napvilágot. Ha nincs a rovat – és természetesen lelkes olvasóink aktivitása – akkor ezek a hírek és anyagok sosem jutának el közönségünkhöz, így rendkívül hálás vagyok ezért. Egyszersmind mindez örömteli jelzés számomra, hogy a Heti progresszió kinőtte magát, így minden kedves olvasónkat aktív részvételre biztatok a továbbiakban is!

Azonban most vágjunk is bele az e heti kínálatba!

3. Olvasónknak köszönhetően hoztam az országból pár aktuális hangulatképet. A „pedo” becenévért igencsak megdolgozott a Fidesz az utóbbi egy hónapban, a „Free Gaza” felirat pedig egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, amely sajnos egyáltalán nem kap kellő teret a magyar politikában, közbeszédben, pedig a magyar kormány élen jár a zsidó háborús bűnök eltussolásában.

Reméljük, hogy Izrael ezen bűnei és a palesztin nép ellen elkövetett genocídium fokozatosan téma lesz idehaza is, hogy árnyalhassuk a Fidesz szélsőséges, filoszemita politikáját.

2. A Baldur’s Gate 3 azon kevés játékok egyike, amellyel igencsak bajban van az emberfia. A sok LMBTQ-tartalommal rendelkező termékeket, filmeket, könyveket, játékokat, stb. az ember ösztönszerűen elutasítja, azonban a Baldur’s Gate 3 esete van annyira egyedi, hogy külön is szót érdemel.

Összességében a tavaly megjelent szerepjáték egy elképesztően jól kidolgozott, alapos, epikus, minden szempontból minőségi kaland. Különösen kiemeli a belga Larian Studios videójátékát az a tény, hogy odafigyeléssel, komoly hozzáállással és eltökélten fejlesztették, bebizonyítva, hogy jó munkához idő kell, így az egyre inkább lezüllő, mikrotranzakciókra, a játékosok pénzére hajtó, félkész játékokat kiadó tripla A-s szektor szereplőinek egy markáns része neki is esett a játéknak és a fejlesztőknek egyaránt, miközben azt hangsúlyozták, hogy náluk van a mindentudás esszenciája a félkész játékaikkal egyetemben. A tripla A-s piac szégyenteljes viselkedése sértő a videójátékos közösségre nézve, másrészről viszont a Baldur’s Gate-nek is vannak bűnei, persze a szektor nem ezeket hányta a szemére.

Hírdetés

Nevezetesen az, hogy még a korszak mércéjével mérve is csordultig van LMBTQ-tartalommal, ez pedig egy ilyen jó játék esetében különösen fájó. Kedves olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy a játék 6-os patch-e „love is in the air” címszóval még lendít egyet a buzivonaton, mert segítségével továbbfejlesztették a „romantikus jeleneteket”. Mindezt természetesen egy azonos nemű „párral” illusztrálták.

Love is in the air in Faerûn, and we’ve made improvements to locking lips with your romantic partner!

Releasing next week, Patch 6 includes improved smooches, new camp idle animations, new Legendary Actions in Honour Mode, and plenty of bug fixes 🛠️ pic.twitter.com/z0tgqaMaQF

— Baldur’s Gate 3 (@baldursgate3) February 9, 2024

A Baldur’s Gate 3 egyik legjelentősebb iskolapéldája annak, hogy egy kiváló, innovatív, tartalmas játékot hogyan lehet megmérgezni olyan tartalmakkal, melyet egy agresszív, törpe kisebbség lobbija erőltet ránk. Hogy a lobbinak pedig mekkora ereje van, azt érdemes a stúdió első (na jó, ha igazságosak akarunk lenni, akkor csak a második) játékával, a Divine Divinityvel szemléltetni. Erről nemrég jelent meg magyar nyelven egy jó hangulatú bemutató, ahol nemcsak azzal szembesülünk, milyen epikus és gyönyörű zenéje is volt ennek a 2002-es játéknak, hanem, hogy mennyi, valóban humoros (ma már egyesek szerint „sértő”) szegmenst is kapott, ja…és persze 0 LMBTQ-tartalmat. A Larian számára tehát csak az elmúlt években, hirtelen vált „fontossá” ennek a törpe kisebbségnek a kiszolgálása, amely sokat elmond a stúdiók, kiadók szolgalelkű hozzáállásáról.

1. Végül egy kis „programajánló” a Baden-Württembergben található Gernsbach kisvárosából, Rastatt szomszédságában. Az alig több mint 14 ezer lakosú kisváros élen jár a „toleranciában”, ugyanis, ha 13 és 27 év közötti queer vagy (esetleg csak tele vagy felesleges szabadidővel és mazochista módon érdekel a téma), már megtaláltad a helyed a helyi közösségben. Merthogy itt van ilyen és szeretettel várnak a rendezvényeikre!

A csoport 2023. 02. 20-án rajtolt – amit kikérek magamnak, mert aznap van a szülinapom – mivel azonban ez egy látszólag és gyakorlatilag is új plakát, a csapat most ünnepelhette első szülinapját és még mindig aktív (amint megnyitottam a közösségi ház honlapját, egyből az ő rendezvényüket dobta fel a főoldal, csak hogy érezzük a prioritásokat). A plakát tanúsága szerint a helyi ifjúsági házban szoktak tobzódni a „Pride is everyday” jelszóval toborzó fiatalok.

Búcsúzom mára, igyekszünk sort keríteni minden releváns küldeményre és még egyszer köszönöm a hétről hétre egyre aktívabb részvételt kedves olvasóinktól!

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »