Minden jót, 2022!

Minden jót, 2022!

Bort, búzát, békességet! Bor biztos lesz a pincékben az új évben is, a szőlősgazdák idén sem fogják parlagon hagyni szőlőültetvényeiket. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsösekre, számolni lehet a pálinkával is. Csak ne búfelejtőként, hanem inkább jókedvre derítőként szolgáljanak!

Búza is lesz biztos elegendő, hiszen ebben a járványban az időjárás a legkisebb ellensége a mezőgazdászoknak. Bárcsak lenne egy jó kis aszályos, de járványmentes esztendőnk! A meleg a vírus természetes ellensége!

De békesség, nyugalom vajon lesz-e?

Nem sejti egyelőre senki se, hogy hány járványhullám áll még előttünk. Még szinte véget sem ért a harmadik (máshol negyedik), már az ötödikkel riogatnak. Pedig végre valahára legyőzhetnék a tudósok és egészségügyben dolgozók a Covidot az egész rokonságával együtt!  A spanyolnátha 1918–19-ben a történelem egyik legnagyobb világjárványa volt, a földkerekség teljes lakosságának mintegy 3-5 százalékát pusztította el.

A járvány 1918 októberében és novemberében tetőzött, majd decembertől kezdve egyre kevesebb áldozatot követelt, visszatérő hullámai nem voltak! A két évben mintegy 21 millió, más becslések szerint 27-50 millió áldozatot követelt a világon. Mégis sikerült az orvostudomány akkori fejlettsége alapján rövidebb idő alatt megfékezni, mint a koronavírust most, ebben a túlfejlett, modern világban.

Spanyolnátha tehát el, a „szlováknátha” tavaly terjedőfélben a Felvidéken. A szlovák külügy naprakészen váltogatja a magyar ellenségképek fajtáit. Hol az anyaországnak feszül neki, hol a felvidéki magyaroknak és magának a Felvidék szónak is. Ebben a kérdésben önálló életet él a kormányban a külügy a belügytől. Az előbbi csak érint minket, ám az utóbbinak részesei vagyunk mi is, és nem önszántunkból.

Hogyan legyünk lojálisak akkor, amikor biztonsági kockázatnak tartanak minket?

Még hogy soha nem látott jószomszédi kapcsolatok, amikor az északi szomszéd folyton-folyvást kötözködik, kifogásokat keres és talál. Magyarország brüsszeli tetemrehívásában a szlovák külügy partnerére talált az államfőben! Pedig a V4-ek tagállamainak nem egymás között kellene keresgélni az ellenséget!

Hírdetés

Nagyon régen megfertőzött engem is egy vírus: a magyarság vírus.

Hazádnak rendületlenül! Bölcsőd az ‘s majdan sírod is… Ez ellen a szlovák vakcinagyártók minden igyekezete ellenére nincs valódi ellenszer. Csak az önfeladás, az idegennyelvű iskolaválasztás lehet hatékony. Ezt azzal is szokták indokolni, hogy a szlovák tannyelvű iskolákban nagyobb óraszámban tanítanak idegen nyelveket. Hamarosan a szlovák is idegen nyelv lesz a magyar iskolákban. Kiegyenlítődik. Viszont a szlovák iskolában nem tanítanak magyar nyelvet és irodalmat, magyar történelmet, magyar kultúrát. Gondoljuk meg!

Mit kívánhat a felvidéki magyar nemzetrész 2022-ben?

Az egészség mellett nyugalmat és boldogulást a szülőföldön! Továbbá nemzetrészünk jelenlegi erős kötődésének megőrzését az anyaországgal, amihez persze az kell, hogy ne legyenek „zajosak” tavasszal a magyarországi országgyűlési választások, hozzanak olyan eredményt, mint a legutóbbi három alkalommal!

Aztán 2022-ben hagyjanak minket élni és remélni!

Brüsszel ne akarja mindenáron megmagyarázni, hogyan kell értelmezni a demokráciát és a jogállamiságot! Elég nagyfiúk vagyunk mi már Európa szívében, a szabadságért, emberi jogokért és demokráciáért megharcoltunk, nem adták ingyen. Tudjuk, mit kíván a magyar nemzet! És mit nem! Gyermekeink, családjaink védelmét akarjuk, az erőszakos LMBTQ törekvéseknek ellenszegülünk. A leszakított nemzetrészek magyarságát támogatni kell, magyar állampolgársággal is, az illegálisan érkező migránsokat nem. Európa jövője a szívügyünk, de a nemzet önállósága is az. Az első nem mehet a másik rovására. Úgy tűnik, egyesült magyar pártunk itt a Felvidéken képes felsorakozni a magyar kormányelképzelések mellé! Viszont arra nagyon vigyázzunk, hogy a Szövetség még véletlenül se váljon olyanná, mint a szlovák kormánykoalíció: önálló utakat járó pártok laza együttesévé! Az erős platformok ugyanis könnyen gyenge pártot eredményezhetnek…

Ebben a kicsit megfáradt életünkben idén talán majd jobban oda kell figyelnünk egymásra! Nehogy a lényeget – a szeretetet szem elől tévesszük!

Ezért mondom és kívánom még egyszer:

Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet! Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt, az maradjon, ki elindult, az haladjon.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »