Milyen sűrűn kell mosni az ágyneműt?

Milyen sűrűn kell mosni az ágyneműt?

Aki nem akar kórokozótelepen aludni, inkább rendszeresen mossa az ágyneműjét. Javít a helyzeten, de nem segít, a lefekvés előtti zuhanyzás.

Persze sejtjük, hogy a bőrünkön rengeteg mikroorganizmust hurcolunk. Jókat és rosszakat egyaránt. Ezeket a mikrobákat magunkkal visszük az ágyba, még akkor is, ha lefekvés előtt fürdünk vagy zuhanyozunk. Az ágyneműben aztán – ahol a testünk melegével magunk segítjük hozzá őket – a mikroszkopikus létformák képesek elszaporodni – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A New York University School of Medicine mikrobiológusai szerint a következő dolgok találhatóak meg ágyunkban: „gombaspórák, baktériumok, állati szőr, pollen, homok, gyapjú és pamutszálak, nem is beszélve a testből származó izzadságról, ürülékről, vizeletről, nyálról, elhalt bőrsejtekről és a testünkre kent olajokról, krémekről”. És akkor azokról még nem is beszéltünk, akik szeretnek enni is az ágyban, s élelmiszermaradványokkal osztják meg nyoszolyójukat, amit a különböző mikroorganizmusok hálásan fogadnak.

Aki azt gondolja, hogy nem érintett, hiszen rendszeresen takarít és mos, az bizony téved. Egy ember évente nagyjából 98,4 liter izzadságot termel az ágyban fekve. Ráadásul ezt a gravitációnak köszönhetően beisszák a párnák és a matracok.

Pontosan ezért szükséges minél rendszeresebben, nagyjából hetente, de maximum kéthetente kimosni az ágyneműket, hogy a baktériumtelepeket felszámoljuk. A matracot pedig rendszeresen szellőztetni kell. A paplanokat és párnákat a napra is kitehetjük, ahol az UV-sugárzás komoly fertőtlenítő hatást gyakorol.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »