Mikortól pályázhatok az ingyenes napelemekre?

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás! Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Idén decemberben végre elstartol az az eredetileg nyárra, majd őszre, végül pedig télre csúsztatott lakossági épületkorszerűsítési program, amellyel a napelemes beruházásokat, valamint a fűtéskorszerűsítést fogják segíteni. A csomag olyan háztartások számára lesz elérhető, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik. A programban azok vehetnek részt, akik legalább résztulajdonjoggal rendelkeznek az adott ingatlanban. Egy személy egyszer pályázhat, egy ingatlanra pedig egyszer kérhető a támogatás. A program különlegessége, hogy 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást kínál. Az elérhető összeget szigorúan tetőre telepített napelemekre; valamint napelemes rendszer kiépítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére lehet fordítani. A szakemberek arra számítanak, hogy az otthonteremtési program után ez a csomag is nagy érdeklődési hullámot vált majd ki a hazai napelemes piacon, hiszen a támogatás remek lehetőséget kínál a villanyszámla csökkentésére.

Cikksorozatunkban a végleges pályázati kiírás alapján járjuk körbe a december 6-án induló új csomag legfontosabb részleteit. Ezúttal a pályázás határidőit, valamint a benyújtás módját mutatjuk be.

Ezekre a dátumokra kell figyelni

A pályázat négy ütemben, regionális csoportosításban fog megnyílni. A csoportok az alábbiak: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye (A); Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye (B); Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (C); valamint Budapest és Pest megye (D).

Az első ütem az A csoporttal indul december 6-án, reggel 8 órakor, és december 27-ig, este 6 óráig tart. A B csoportnál az ütem december 13. és január 3., a C-nél december 20. és január 10., a D-nél pedig december 27. és január 17. között tart majd. A későbbi ütemek az alábbi módon alakulnak:

Hírdetés

A csoport: 2022. szeptember 12. – október 3., 2023. szeptember 11. – október 2., 2024. szeptember 2. – szeptember 23.
B csoport: 2022. szeptember 19 – október 10., 2023. szeptember 18. – október 9., 2024. szeptember 9. – szeptember 30.
C csoport: 2022. szeptember 26. – október 17., 2023. szeptember 25. – október 17., 2024. szeptember 16. – október 7.
D csoport: 2022. október 3. – október 24., 2023. október 2. – október 23., 2024. szeptember 23. – október 14.

Az egyes ütemekben térségenként elérhető keretösszeg mintegy 2 milliárd forint (Baranya, Somogy és Tolna megye, 4. ütem) és nagyjából 17 milliárd forint (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 1. ütem) között alakul.

Miként lehet pályázni?

Támogatási kérelmet csakis elektronikusan, az online kitöltő program révén lehet benyújtani, amely a pályázati oldalon keresztül érhető el. A felülethez való hozzáférés feltétele a megadott regisztrációs listán szereplő valamely kivitelezővel való szerződés, valamint hogy a kivitelező az oldalon rögzítse a megrendelő adóazonosítóját. Ezek nélkül nem lehet majd belépni. A kérelem kitöltése, illetve lezárása után a program létrehoz egy nyilatkozatot, melyet két módszerrel szükséges hitelesíteni. Itt érdemes kiemelni, hogy a korábbi pályázati tervezetben még a kinyomtatott, kézzel aláírt, majd postai úton megküldött nyilatkozatot is lehetőségnek tüntették fel, a mostani verzióban viszont már csak elektronikus hitelesítést engedélyeznek.

Az egyik opció az ügyfélkapun keresztül elérhető azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatás (AVDH). Az AVDH ingyenesen hozzáférhető, értelemszerűen azonban megköveteli az ügyfélkapus regisztrációt. A másik lehetőség az elektronikus aláírás, amennyiben ezen hitelesítési mód mellett döntünk, minősített tanúsítványon alapuló, legalább fokozott biztonságú eljárást kell választanunk. A hitelesített nyilatkozatott nem szükséges kinyomtatni vagy kézzel aláírni, ehelyett a véglegesített kérelemhez kell mellékelni. A benyújtás dátumának az informatikai rendszerbe való teljes feltöltést tekintik. A pályázás részletes, illusztrált segédlete a támogatás oldalán, valamint a lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. honlapján érhető el.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »